Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euroyu kabul eden ilk eski komünist ülke olan Slovenya geçtiğimiz hafta hükümetin bir tahvil ihalesinde hedefe ulaşamamasının bir kurtarma paketi ihtiyacı doğurabileceği spekülasyonlarının ardından bir sonraki tahvil ihalesinde beklenenin 2 katı satış yaptı.

Ljubljana'da bulunan Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada hükümetin yaklaşık 1.1 milyar euroluk (1.44 milyar dolar) 18 ay vadeli tahvil satışı yaptığı açıklandı. Aralık 2011'de yüzde 3.99 olan faiz oranı bu ihalede yüzde 4.15 oldu. Öte yandan bakanlık daha önce 855 milyon euroluk tahvil geri alımı planlarken, bunun yaklaşık 510.7 milyon euroluk geri alımının tamamlandığı açıklandı.

Slovenya'nın en büyük iki bankası Nova Ljubljanska Banka d.d. ve Nova Kreditna Banka Maribor, Başbakan Alenka Bratusek'in yeni hükümetinin 6 ay içerisinde piyasaları Slovenya'nın kurtarma paketine ihtiyaç duymayacağına inandırmak amacıyla yapmayı planladığı en büyük tahvil ihalesine katılmayı planlıyor.

NLB sözcüsü Mojca Strojan yaptığı bir açıklamada "Bankacılık sektörünün sağlam likidite pozisyonu ve çekici faiz ortamına baktığımızda, hazine tahvilleri için gelecek tekliflerin hükümetin hedefini aşacağını düşünüyoruz" dedi.

Ekim 2022 vadeli Slovenya tahvil faizleri, ihalenin ardından Slovenya saatiyle 13:24'te 53 baz puan düşerek yüzde 5.79 oldu.