Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Şimşek: Varlık Barışı için çok hızlı bir çalışma yapacağız

Şimşek: Varlık Barışı için çok hızlı bir çalışma yapacağız

Maliye Bakanı Şimşek, "(Varlık Barışı) Çok hızlı bir çalışma yapacağız. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde bunun taslağı hazır olabilir" dedi

Giriş: 18 Nisan 2013, Perşembe 13:37
Güncelleme: 18 Nisan 2013, Perşembe 16:15

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gündemde olan Varlık Barışı düzenlemesi ile ilgili, "Çok hızlı bir çalışma yapacağız. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde bunun taslağı hazır olabilir" dedi.

Bir televizyon kanalında katıldığı programda Varlık Barışı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, G-20 bünyesinde ve OECD çerçevesinde "vergi cenneti" tabir edilen ülkelerin imtiyazlı konumuna son verildiğini söyledi.

Vergi cennetlerinin tamamının bütün verilerini yavaş yavaş diğer ülkelere açmak zorunda olduğunu belirten Şimşek, "Biz, Türkiye olarak birçok vergi cennetiyle tam bilgi paylaşımı içeren çifte vergilendirme anlaşmaları yaptık. Dolayısıyla bu devir kapanıyor. Yani o gizlilik, yavaş yavaş ortadan kalkıyor" diye konuştu.

Son yıllarda, "Türkiye'nin bir güven liman olduğu" algısının arttığına işaret eden Şimşek, dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde bankalar batarken Türkiye'deki bankaların sapasağlam konumda bulunduğunu, hiçbir vatandaşın bir kuruşluk zararının olmadığını dile getirdi.

Vergi cennetlerinin gizlilik konusundaki konumlarının yavaş yavaş zayıfladığının altını çizen Şimşek, "Türkiye hakikaten nispeten daha hızlı büyüyebilen, getiri imkanı daha yüksek, daha cazip bir piyasa. Dolayısıyla vatandaşlarımızın 1970'li, hatta 80'li, 90'lı yıllarda, öncesinde, şu veya bu kaygılarla yurt dışına kaçırdığı, yurt dışında tuttuğu kaynakları artık Türkiye'ye getirmenin zamanı" diye konuştu.

-"Birkaç gün içinde taslak hazır olabilir"-

Tüm bu hususları dikkate alan yeni bir düzenlemeye gidebileceklerini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yönde bir talimatı olduğunu aktaran Şimşek, "Çok hızlı bir çalışma yapacağız. Belki önümüzdeki birkaç gün içerisinde bunun taslağı hazır olabilir" ifadesini kullandı.

Vatandaşların yurt dışında para bulundurmasının ya da yurt dışına para götürmesinin yasak olmadığını hatırlatan Şimşek, önemli olan konunun vergilerini ödeyip ödememesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin güvenli bir liman ve cazibe merkezi konumunda bulunduğunun altını çizen Şimşek, vatandaşların veya firmaların yurt dışında kaynak tutmalarını gerektirecek bir ortamın bulunmadığını kaydetti.

Varlık barışından ne kadarlık bir vergi beklediklerinin sorulması üzerine Şimşek, 2008 yılındaki ilk Varlık Barışı kapsamında yurt içi ve yurt dışında beyan edilen toplam varlık miktarının 48,3 milyar lira olduğunu, bunun üzerinden tahakkuk edilen vergi miktarının da 1,7 milyar lira civarında gerçekleştiğini belirtti.

Yüksek vergiden çok, yurt dışındaki varlıkların Türkiye'ye aktarılarak yatırıma dönüştürülmesinin amaçlandığına işaret eden Şimşek, uygulamanın Türkiye'deki yastık altındaki parayı kapsamasının şu an itibarıyla gündemde bulunmadığını bildirdi.

Şimşek, "düzenleme yapılacak" diye vatandaşların, vergi yükümlülüklerini yerine getirme konusunda zafiyet göstermemeleri gerektiğine dikkati çekti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, erken emeklilik tartışmalarını değerlendirirken, "Ne Türkiye'nin ne de SGK'nın bütçesi böyle bir adımı kaldırır. Buna imkan yok, böyle bir beklenti yaratmamak lazım. Milleti erken emekli ederek bütçe açığını patlatırsanız, faizler alır başını gider" dedi.

Çözüm sürecinin, Türkiye'yi yeniden büyük bir çıkışa sokacağını belirten Şimşek, sürecin olumlu sonuçlanmasının Maliye'ye de olumlu etkisi olacağını söyledi.

Bölgesel kalkınmışlık farklarını azaltmak için çok çaba gösterdiklerini anlatan Şimşek, terör olayları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hala bu farkların yüksek olduğunu kaydetti.

Şimşek, çözüm sürecinin başarıyla tamamlanmasının, Türkiye'nin, Almanya ve Amerika gibi ülkelerle arayı kapatmasını sağlayacağını belirtti. Geçmişte önemli bir kaynağın terörle mücadeleye harcandığını anımsatan Şimşek, "Böyle bir kaynak, ülkenin eğitim, altyapı, Ar-Ge'si için harcansa Türkiye'yi fırlatır" dedi.

Bugüne kadar uluslararası yatırımcıların çözüm sürecini fiyatlamadığını ifade eden Şimşek, sürecin bu yatırımcılar için pozitif bir sürpriz olduğunu söyledi.

-"Açık ve net tavrımı ortaya koydum"-

Erken emeklilik konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in açıklamalarının hatırlatılması üzerine Şimşek, bu konuda söyleyeceklerini ifade ettiğini belirtti.

Bakanlıkların herhangi bir konu üzerinde çalışabileceklerine işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Maliye Bakanı olarak açık ve net tavrımı ortaya koydum. Ne Türkiye'nin bütçesi ne de Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) bütçesi böyle bir adımı kaldırır. Buna imkan yok, böyle bir beklenti yaratmamak lazım ama ilgili bakanlık ilgili kesimlerle konuşur, istişare eder, önümüze bir şeyler getirir, biz değerlendirmemizi yaparız.

1990'lı yılların başında Türkiye'de emeklilik yaşı neredeyse kaldırıldı. Yani prim gün sayısını dolduran herkes, neredeyse emekli oldu. Böyle bir sisteme dönülecek olursa, bunun maliyetinin 60 milyar lirayı aşması ihtimali bir hayli yüksek. Emeklilik yaşını bir kenara bırakıp, 'prim gün sayısını doldurdu' diye herkesi emekli ederseniz, o zaman 1990'lı yıllarda yapılan reformların, bizim 2008'de yaptığımız reformların bir anlamı kalmaz."

-"Faizler alır başını gider"-

"Bizim bütçemizin böyle bir uygulamayı kaldırması mümkün değil" diyen Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu, Türkiye'nin hayrına da değil. Şu anda Türkiye'de 10,4 milyon emeklimiz var. Bunların ortalama yaşı 44. OECD'de erkeklerin ortalama emeklilik yaşı 64, kadınların 62. Şu an kadınlar 49 yaşında, erkekler 50 yaşında emekli olabiliyor. Siz diyorsunuz ki 'bunu da kaldıralım, millet 36-37-40 yaşında emekli olsun.' Türkiye, bunu kaldıramaz."

Şimşek, söz konusu kaynağın, genç yaşta emeklilik yerine istihdam yaratma, yatırım, üretim ve Ar-Ge'de kullanılması durumunda Türkiye'nin çok daha hızlı şekilde zenginleşeceğini belirterek, bu durumdan da hem emeklilerin hem de çalışanların yararlanacağını söyledi. Şimşek, "Siz, bunun yerine çıkıp milleti erken emekli ederek bütçe açığını patlatırsanız, faizler alır başını gider" dedi.

-2B'ler ve özelleştirmeler-

Maliye Bakanı Şimşek, 2B arazilerinin satışıyla ilgili soruları yanıtlarken, hak sahiplerinin yüzde 77'lik bölümünün başvuruda bulunduğunu kaydetti. 2013 yılında bütçeye 2B'den 4,8 milyar lira gelir geleceği öngörüsünde bulunduklarını dile getiren Şimşek, şu anda gelir anlamında bir rakamı paylaşmak için erken olduğunu bildirdi.

-10 milyar dolarlık özelleştirme-

Özelleştirmeden de bu yıl için 4 milyar liralık gelir öngördüklerini hatırlatan Şimşek, "Yılın ilk çeyreğinde zaten 5 milyar lira aktardık, hedefimizi tutturduk. Bundan sonra yapılacak özelleştirmeler ilave gelir olarak gelecek. Biz şu anda hedefin üzerinde bir parayı özelleştirmeden aktardık Hazine'ye ama elimizde şu anda çok ciddi, 10 milyar dolara yakın, özelleştirme işlemi neredeyse tamamlanma noktasında olan varlıklar var. Bu sene özelleştirmede hedefinin çok üstünde bir rakama ulaşacağız" diye konuştu.

AA