Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:24'te yenilendi)

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya'nın Maliye Bakanı Taro Aso'nun, G-20 'nin, yeni 4 yılın en düşüğüne gerileten politikalara karşı olmadığını söylemesinin ardından yen, dolar karşısında kayıplarını 4. güne taşıdı.

Japonya merkez bankası Bank of Japan (BOJ) tarafından geçtiğimiz 6 ay boyunca yenin dolar karşısında yüzde 20 değer kaybetmesine yol açan parasal genişlemenin artırılacağı söylentileriyle diğer 16 büyük para birimi karşısında en az yüzde 1.1 değer kaybetti. Asya ve Avrupa hisselerinde yaşanan ilerlemenin daha fazla getirisi olan varlıklara talebi artırmasıyla Yeni Zellanda doları ve Güney Kore wonu yüksek getirili Dövizler içindeki kazançlara öncülük ettiler.

Londra'da bulunan Canadian Imperial Bank of Commerce döviz stratejisti Jeremy Stretch, "Maliye Bakanı Aso tarafından planlara karşı çıkılmadığı açıklaması tetikleyici faktör oldu. Ilımlı bir zayıflama hâlâ ihtimal dahilinde. Dolar başına 100 yene doğru gidiyoruz gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Japon para birimi gün içerisinde dolar başına 99.34 yene kadar gerilemesine rağmen New York saatiyle 07:37'de yüzde 1.1'lik kaybın ardınan 99.24 yenden işlem gördü. Yen 11 Nisan'da dolar başına 99.95'e kadar gerileyerek Nisan 2009'dan bu yana en zayıf seviyeyi gördü. Euro karşısında ise yüzde 1.3 gerileyen yen 129.82 oldu. Dolar yüzde 0.2 kayıpla euro başına 1.3081 dolara geriledi.

Japonya devam ettirmekte olduğu parasal genişleme politikasını fiyat istikrarını tutturmak amacıyla sürdürdüğünü dile getirdi. Merkez bankası başkanı Haruhiko Kuroda, diğer ülkelerin Japonya'nın duruşunu anladığını söyleyerek herhangi bir sansür beklemediğini sinyallerini verdi.

(15:24'te yenilendi)