Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, varlık barışı ile ilgili, "İçeriye yönelik bir barış, af gündemde değil" dedi.

Şimşek, Türkiye-Kuveyt 9. Dönem Ortak Mutabakat Metni'nin imza töreninde yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2016 yılına kadar 1 milyar doları aşması hedefinde uzlaştıklarını söyledi.

1 milyar dolarlık hedefin gerçekleştirilebileceğini aktaran Şimşek, bunu özel sektörün gerçekleştirebileceğini dile getirdi. İki bakan olarak buna gereken desteği vereceklerini kaydeden Şimşek, toplantıda Kuveytliler'in Türkiye'de son dönemde en çok ilgi gösterdikleri sektörlerden bankacılık, petro kimya, gayrimenkul ve özelleştirmelere ilişkin sunumlar yaptıklarını ifade etti.

Bu konuyla ilgili ilerleyen dönemlerde Kuveyt'te de sunumlar yapabileceklerini vurgulayan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

"İki ülke arasındaki yasal çerçeveleri de ele aldık, eksikleri gözden geçirdik. Kuveyt ile ülkemiz aramızda 6 anlaşmanın imzalanması kararlaştırılmıştır. Bu anlaşmalar denizcilik anlaşması, KOBİ'ler arasında işbirliği yapılması, gençlik ve spor alanında işbirliği yapılması, eğitim ve bilimsel alanlarda işbirliği yapılması, serbest bölgeler arasında işbirliği mutabakat zaptı, çevre ve doğal kaynakların korunması alanında işbirliği ve uygulama planı. İnşallah Kuveyt Emiri Ekselanslarının bu ay sonunda ülkemizi ziyaretinde bu anlaşmaların bir kısmı imzalanır hale gelir.

Toplantı sonucunda Kuveyt'e ithal edilecek ürünlerin sevk öncesi inceleme işlemlerinin Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yapılması önerimizi değerlendirmek üzere bir çalışma komitesi kurduk. Bu grup aynı zamanda TSE'nin Kuveyt'te onaylanmış standardizasyon kuruluşu olarak tanınmasına da imkan sağlayacaktır."

Bakan Şimşek, konuk bakana Kuveyt'te de bir Kuveyt-Türk İş Konseyi kurulabilir mi önerisi götürdüğünü, aynı zamanda toplantılarda serbest bölgeler, organize sanayi bölgeleri, enerji ve şehircilik konularında da 2 ülkenin ilişkilerinin güçlendirilmesi gerektiğini konuştuklarını kaydetti.

-"Bir hafta içinde çalışmalarımızı tamamlarız"-

Toplantıdan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şimşek, Kuveytli yatırımcıların Türk finans sektörüne bakışıyla ilgili bir soru üzerine, şu yanıtı verdi:

"Kuveyt'ten hem finans sektörüne, hem diğer sektörlere daha çok yatırım gelmesi konusunda istişarelerde bulunduk" dedi. Kuveyt'in Türkiye açısından bölgede bir üretim üssüne dönüşmesini de görüştükleri bilgisini veren Şimşek, Kuveyt'in Körfez İşbirliği'nin üyesi olduğunu anımsattı.

Sadece Kuveyt'ten Türkiye'ye değil, Türkiye'den de Kuveyt'e yatırımlar yapılması konusunu görüştüklerini kaydeden Şimşek, şunları kaydetti:

"Şunu da kabul etmek lazım. Türkiye'nin tasarruf açığı var, Kuveyt'in muazzam bir tasarruf fazlası var. Kuveyt'in cari fazlasının milli gelire oranı yüzde 40. Dolayısıyla yön daha fazla Türkiye ağırlıklı yatırımlar açısından."
Bakan Şimşek, varlık barışı ile ilgili bir soru üzerine ise şunları söyledi:

"Varlık barışı ile ilgili dün söyleyebileceklerimi söyledim. Şu anda bir çalışma yapıyoruz. Detaylarına ilişkin şu anda paylaşabileceğim yeni bir şey yok. Ama vatandaşımız yanlış beklentiler içerisinde girmesin diye daha önce söylemiştim. İçeriye yönelik bir barış, af gündemde değil. Yurtdışında Türklerin kaynaklarının tekrar Türkiye'ye kazandırılması noktasında bir adım olarak düşünüyoruz. Tamamen bu yönde son küresel gelişmeleri, Türkiye'deki gelişmeleri, küresel krizinde yansımalarını da dikkate alarak, böyle bir düzenleme yapmanın avantajlı olabileceğini düşünüp, Başbakanımızın talimatıyla yaptığımız bir çalışmadır. Geçmişi kapsaması gündemde olan bir konu değildir. Bu tür çalışmalarda nihai karar kısmen bakanları kurulunun kararı, kısmen de meclisimizin kararıdır. Bir hafta içinde çalışmalarımızı tamamlarız."

-"Son olarak 130 milyar dolarlık bir kalkınma projesi onayladık"-

Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanı Enes Halid es-Salih, yaptıkları toplantının iki kardeş ülke arasındaki işbirliğini geliştireceğini söyledi.

Toplantının amacının iki ülke arasındaki ticaret hacmini daha ileri noktalara taşımak olduğunu aktaran es-Salih, Kuveyt'li bankacıların Türkiye'de yatırım yaptığını anımsattı.

Yabancı yatırımcılardan eskiden yüzde 55 vergi aldıklarını, şimdi ise bu oranın yüzde 15 olduğu bilgisini veren es-Salih, ayrıca vergilerde bazı muafiyetlerin de olduğunu dile getirdi. Kuveyt'in stratejik bir konuma sahip olduğunu belirten es-Salih, son olarak 130 milyar dolarlık bir kalkınma projesi onayladıklarını ifade etti.
Es-Salih, Türkiye'nin özellikle Arap turistlerin göz bebeği haline geldiğinin altını çizdi.

AA