Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kayıtlı ekonomiden kaçırılan paranın götürüldüğü "vergi cenneti" tabir edilen ülkelerdeki banka bilgilerinin gizliliğinin yavaş yavaş ortadan kalkmasıyla bu yerlerin cazibesi sona ererken, çalışmalarında sona gelinen Varlık Barışı ile Türkiye'nin "gidecek yer arayan paranın" adresi haline getirilmesi planlanıyor.

Son küresel krizin ardından artan bütçe açıkları ve büyüyen kamu borç stokları, özellikle gelişmiş ülke hükümetlerini vergi cennetlerinin yarattığı zararlı vergi rekabetiyle mücadelede güçlü siyasi kararlar almaya yöneltti.

Söz konusu kararlar neticesinde vergi cenneti ülkelerde banka bilgilerinin gizliliği dönemi sona ermeye başladı. Böylelikle bu ülkelerde parası bulunan ve ifşa olmakla karşı karşıya kalanlar, portföylerindeki finansal araçları götürecek yer arayışına girdi.

Bu arayışın farkına varılan Türkiye'de de ekonomi yönetimi, bir an önce Varlık Barışı'nı uygulamaya koyarak, ülkeyi "gidecek yer arayan paranın" adresi haline getirmeyi planlıyor. 

En geç 1-2 ay içerisinde uygulamaya konulması planlanan Varlık Barışı ile parası için hem bir "güvenli liman" hem de düşük vergi arayanların Türkiye'ye yönelmesi bekleniyor.

-Çifte vergilendirme anlaşmalarıyla çember daraldı-

Öte yandan, Türkiye'nin çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması imzaladığı ülke sayısının da her geçen gün artmasıyla, kendisini yurt dışında gizlemek isteyenler için çember iyice daraldı.

Türkiye'nin çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması yaptığı ülke sayısı, 80'lere yaklaştı. 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yürürlükte bulunan anlaşma sayısı 78.

Söz konusu anlaşmalarla Türkiye'nin bu ülkelerle tam bilgi paylaşımı yapması, aradaki gizliliği de yavaş yavaş ortadan kaldırdı. Varlık Barışı ile parasını bugüne kadar bu ülkelerde değerlendiren vatandaşlar için de Türkiye artık daha cazip hale gelecek. 

-Yatırıma gelene sıfır vergi

Taslağın önümüzdeki günlerde hazır olması beklenirken, birkaç formül üzerinde duruluyor. 
Bu formüllerden birine göre parasını Türkiye'ye yatırım amaçlı getirenlere vergi muafiyeti tanınacak. Ülkeye tasarruf amacıyla getirilen paradan ise düşük oranlı vergi alınması öngörülüyor.

-"Yurt dışında tutulan kaynakların Türkiye'ye gelme zamanı"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde yaptığı değerlendirmede, G-20 bünyesinde ve OECD çerçevesinde "vergi cenneti" tabir edilen ülkelerin imtiyazlı konumuna son verildiğini söylemişti.
Vergi cennetlerinin tamamının bütün verilerini yavaş yavaş diğer ülkelere açmak zorunda olduğunu belirten Şimşek, "Biz, Türkiye olarak birçok vergi cennetiyle tam bilgi paylaşımı içeren çifte vergilendirme anlaşmaları yaptık. Dolayısıyla bu devir kapanıyor. Yani o gizlilik, yavaş yavaş ortadan kalkıyor" diye konuşmuştu.

Şimşek, "Türkiye hakikaten nispeten daha hızlı büyüyebilen, getiri imkanı daha yüksek, daha cazip bir piyasa. Dolayısıyla vatandaşlarımızın 1970'li, hatta 80'li, 90'lı yıllarda, öncesinde, şu veya bu kaygılarla yurt dışına kaçırdığı, yurt dışında tuttuğu kaynakları artık Türkiye'ye getirmenin zamanı" ifadelerini kullanmıştı.