Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Politika yapıcıların alımların temposunun düşürülmesi yönünde çağrılarla karşılaşmasına rağmen Wall Street'in en büyük tahvil aracı kurumları, Fed'in büyümeyi desteklemek üzere yaptığı tahvil alımlarının hızının yıl sonundan önce yavaşlatmasına çok fazla ihtimal vermiyor.

Bloomberg anketine katılan Fed ile doğrudan alışveriş yapma ve hazine ihalelerine katılma yetkisine sahip 21 aracı kurumun 14'ü 2013'ün son 3 ayına kadar aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarının hızının düşürülmesini beklemiyor. 12 kurum, programın 2014 ortaları ya da daha sonrasında sonlanacağını söylerken, 15 kurum da politika yapıcıların en azından Haziran 2015'e kadar rekor düzeydeki politika faizini yükseltmeyeceğini düşünüyor. Goldman Sachs Group Inc.'in başekonomisti Jan Hatzius, Ocak 2016'ya kadar bir faiz artışı öngörmüyor.

Büyük Depresyon konusunda akademik uzmanlığı olan Fed Başkanı Ben S. Bernanke, tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinin her ikisine de ulaşmak amacıyla ekonomiye krizin başından bu yana 2.5 trilyon dolarlık likidite sağladı. Aralarında merkez bankası yöneticilerinin de yer aldığı eleştiriciler, tahvil alımlarının istihdam yaratmadığını ve varlık fiyatlarında balonlaşma riskini ortaya çıkardığını savunuyor. Enflasyon kaygılarının azalması ve yatırımcıların Hazine faizlerini bu yılın en düşük seviyelerine itmesiyle tahvil piyasası da parasal genişleme önlemlerine destek veriyor.

Bloomberg Markets dergisinde 2011 yılında küresel finansta en etkili isimler arasında saydığı Hatzius, istihdam piyasasının iyileşmesinin çok uzun zaman alacağını öngörerek, "Enflasyon önümüzdeki 2 yılda hedefin altında görünüyor. Bu görevi de yerine getiremeyeceklerini düşünüyoruz ve bu nedenle de Fed daha fazla çaba göstermek isteyecektir" dedi.