Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yendeki zayıflamanın Japon ihracatçılara değer kazandırması ve ABD'de yeni konut satışları verisinin dünyanın en büyük ekonomisindeki toparlanma sinyallerini artırmasıyla Asya Borsaları 20 ayın zirvesine tırmanmaya hazırlanıyor.

Satışlarının yüzde 79'unu deniz aşırı ülkelerde kaydeden Japon otomobil üreticisi Nissan Motor Co. yüzde 2 değer kazandı. Dünyanın en büyük 2. bilgisayar belleği çipi üreticisi SK Hynix Inc., analistlerin beklentisinin üzerinde kâr açıklamasının ardından yüzde 1.7 yükseldi. Çinli elektrik üreticisi Huaneng Power International Inc., kârının ikiye katladığını açıklaması sonrasında yüzde 4.5 primlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 kazançla 138.34 puana çıktı ve Ağustos 2011'den bu yana en yüksek kapanışına işaret etti. Değer kaybeden her hisse karşılığında 4 hissenin değer kazandığı endeks, ABD ekonomisindeki toparlanma sinyalleri ve Tokyo Borsası'nın Japonya Merkez Bankası'nın deflasyonu sonlandırma çabalarını artıracağı spekülasyonuyla ralli yapması sonucunda yüzde 5.8 tırmandı.

ABD ekonomisinin yatırımcıları endişelendirecek kadar kötü olmayan, ancak Fed'in teşvikleri çekmesine yeterli olmayacak seviyelerde seyrettiğine dikkat çeken IG Markets Ltd.'ın piyasa stratejistlerinden Stan Shamu, bunun küresel ekonomi için iyi bir gelişme olduğunu ve merkez bankasından daha fazla adımın beklendiğini söyledi.