Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da tüketici fiyatları son 2 yılın en sert düşüşünü kaydederek, 15  yıldır devam eden deflasyondan çıkarak yüzde 2 enflasyona ulaşmayı hedefleyen Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın karşısındaki zorlukların altını çizdi.

Tokyo'daki istatistik ofisinin verilerine göre goda hariç tüketici fiyatları Mart'ta yıllık bazda yüzde 0.5 düşerek, 25 ekonomistin beklentisi olan yüzde 0.4 düşüşten daha fazla gerilemeye işaret etti. Genel kapsamlı fiyatlar yüzde 0.9 düştü.

Japonya'nın bugünkü deflasyon verisi, bu ay, rekor düzeyde parasal genişleme planı açıklamalarının ardından fiyatların bir süre daha düşmesini beklediklerini söylemiş olan BOJ için çok şaşırtıcı olmayacak. Kaynaklar, BOJ'un 2015'e kadar yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşacağından emin olduğunu göstermek için enflasyon tahminlerini yükseltebileceğini söyledi.

Fiyatlar yükselmezse bu yıl daha fazla parasal genişleme beklenebileceğini söyleyen Royal Bank of Scotland Group Plc'nin başekonomisti Junko Nishioka, BOJ'un fiyatların artacağı beklentileri koruması için hedefleri konusundaki iletişiminde net olmasının gerektiğini belirtti.

Nishioka, BOJ'un parasal genişlemesinin konut fiyatlarını yükselttiğini ve büyük ihtimalle tüketici fiyatları için kilit konumundaki kiraları da yükselteceğini öngörerek, Başbakan Shinzo Abe'nin şirket liderleriyle de şirketlere ücretleri artırmaları yönünde baskı yapmaları konusunda temasta olduğunu dile getirdi.