Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:20'de güncellendi)

Hisse senetleri, ABD birinci çeyrek büyüme verisi öncesi düştü ve Avrupa hisse senetleri son beş ayın en büyük haftalık kazancını daralttı. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) parasal tabanı iki yıl içinde ikiye katlayacağı yolundaki taahhüdünü sürdürmesi ile birlikte değer kazanırken, petrol düştü.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Londra saati ile 09:50'de yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu ve bu haftaki kazancını yüzde 2.3'e daralttı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 geriledi. Japonya para birimi dolar karşısında yüzde 0.6 değer kazanarak 98.69 seviyesine geldi. İtalyan tahvilleri değer kaybetti ve bu hareket ile birlikte, 10 yıllıkların faizi beş baz puan artarak yüzde 4.11'e çıktı. Batı Teksas petrolü yüzde 0.5 düştü ve bakır yüzde 0.7 geriledi.

Bloomberg News'un anketine katılan 86 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, ABD'de gayrısafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) ilk çeyrekte yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Ekonomi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0.4 genişlemişti. Japonya Merkez Bankası, bu ay daha önce benzeri görülmemiş boyuttaki parasal genişleme duyurusunun ardından ilk toplantısında, yüzde 2'lik enflasyon hedeflerini tutturmak için ilave tedbirlerin altını çizmedi. Hisse senetleri bu hafta, Avrupa Merkez Bankası'nın 2 Mayıs'taki toplantısında faiz indirimine gideceği beklentisi ile değer kazandı.

Zürih'te UBS AG varlık tahsisi eş başkanı Mark Andersen, "Piyasanın bu hafta oldukça iyi yükseldiğini gördük, bu nedenle, böylesine yoğun bir rallinin ardından, bir soluklanma bekleniyor," dedi ve "Bir yandan, piyasa Avrupa Merkez Bankası'nın olası faiz indiriminden dolayı heyecanlandı. Öte yandan, şirketlerin çeyrek dönem karları bize Avrupa ekonomisinin iyi durumda olmadığını hatırlatıyor" değerlendirmesinde bulundu.

(12:20'de güncellendi)