Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:00'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, PPR SA ve Total SA gibi bazı önemli şirketlerin beklenenden kötü kar açıklamalarının ardından, geri çekildi ve bu hareketi ile, son beş ayın en hızlı haftalık rallisini daralttı.

PPR SA, Gucci'nin üç yılı aşkın sürenin en zayıf çeyrek dönem büyümesini göstermesinin ardından ilk çeyrek gelirinin analistlerin tahminlerinin altında kalması ile Mayıs 2008'den bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Avrupa'nın üçüncü büyük petrol üreticisi Total SA, karının düştüğünü açıklamasının ardından yüzde 1.9 değer kaybetti. Dünyanın en büyük kimyasal madde üretcisi BASF SE, ilk çeyrek karının analistlerin projeksiyonlarını aşması ile birlikte yüzde 3.7 prim yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düşerek, Londra saati ile 16:30'da 295.68 puana indi. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimine gideceği beklentisi ile, bu hafta yüzde 3.6 yükseldi. Gösterge endeks bu yıl yüzde 5.7'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Zürih'te UBS AG varlık tahsisi eş başkanı Mark Andersen, "Piyasanın bu hafta oldukça iyi yükseldiğini gördük, bu nedenle, böylesne yoğun bir rallinin ardından, bir soluklanma bekleniyor," dedi ve "Bir yandan, piyasa Avrupa Merkez Bankası'nın olası faiz indiriminden dolayı heyecanlandı. Öte yandan, şirketlerin çeyrek dönem akrları bize Avrupa ekonomisinin iyi durumda olmadığını hatırlatıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ulusal gösterge endekslerine bakıldığında 17 Batı Avrupa piyasasının 15'i gerileme kaydetti. Fransız CAC 40 Endeksi yüzde 0.9 düşerken, Alman DAX yüzde 0.3 geriledi. İngiliz FTSE 100 endeksi ise yüzde 0.4 düştü.
(19:00'da güncellendi)