Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de büyümenin, ekonomistlerin bugün veri açıklanmadan önceki tahminlerine göre, tüketici harcamalarının son iki yılın en hızlı artışını göstermesi ve işletmelerin yeniden stok oluşturmaya başlaması ile birlikte, yılın ilk üç aylık döneminde hızlanması bekleniyor.

Bloomberg News'un anketine katılan 86 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, ABD'de gayrısafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) ilk çeyrekte yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Ekonomi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0.4 genişlemişti.

Hisse senedi ve konut fiyatlarındaki artışlardan dolayı yükselen refah, Amerikalıların, şimdilerde başlayan gelir verisi artışlarına karşı kendilerini korumasını sağlıyor. Ekonominin diğer kısımlarındaki güçlü seyri gösteren son ekonomik veriler sürekli olmayabilir. Zira planlanan federal harcamalardaki kısıntılarla birlikte, stok artışındaki yavaşlama, yatırım ve istihdamı sınırlayabilir.

New York'ta Deutsche Bank Securities Inc. kıdemli ABD ekonomisti Carl Riccadonna, "İç talep tarafından yönlenen güçlü bir büyüme var," dedi ve "Tüketici harcamalarındaki yükseliş, vergi artışları dikkate alındığında, oldukça etkileyici görülüyor. Aynı zamanda, ilk çeyrek yanıltıcı bir şekilde güçlüydü. Vites düşürüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Ticaret Bakanlığı GSYİH verilerini bugün TSİ 15:30'da açıklayacak. Ekonomistlerin büyüme tahminleri yüzde 1 ile yüzde 3.8 arasında kaldı.