Olpak: Bankacılık sisteminde düzenlemelere ihtiyaç var
Müsiad Genel Başkanı Olpak, "Bankacılık sisteminin neredeyse sadece teminat esaslı çalışması ve büyük projeler dışında diğer proje finansmanlarını görmezlikten gelmesi sektörün temel sorunlarından biridir" dedi
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin 22. Olağan Genel Kurul'unda dinleyicilere hitap eden Müsiad Genel Başkanı Nail Olpak, reel sektörün sermaye yetersizliğine dikkat çekti.
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği MÜSİAD'ın 22. Olağan Genel Kurulu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak'ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.
MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, “Bankacılık sisteminin neredeyse sadece teminat esaslı çalışması ve büyük projeler dışında diğer proje finansmanlarını görmezlikten gelmesi sektörün temel sorunlarından biridir” dedi.
Nail Olpak, işletmelerin eşit rekabet ortamında çalışabilmesi ve büyük projelerde yer alabilmesi için bankacılık sisteminde düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Olpak, devlet bankalarının ticari bankacılıktan ziyade, yatırım bankacılığına yönlendirilmesinin önemli bir değişim yaratacağını ifade etti.
Olpak, yurtiçinde yaygın bir şekilde döviz ile alışveriş yapıldığını bu konunun da değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Çek sicili düzenlemesi konusuna da değinen Genel Başkan Olpak, yapılan çalışmalara rağmen piyasada çekin itibarsızlaştırılmasının önüne geçilmesinin önemine değindi. Olpak, bu konudaki çaresizliğin piyasayı tekrar senetli ödeme günlerine doğru götürmekte olduğunun altını çizdi.
-Doğu'ya yapılan yatırımlar çözüm sürecini kalıcı kılacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Genel Kurul'da yaptığı konuşmada çözüm sürecine ve Güneydoğu'ya yapılan yatırımlara değindi. Başbakan Erdoğan, sürecin hızlı ilerlemesi için sivil toplum örgütlerinin samimi gayret göstermeleri gerektiğini belirtti. Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin en önemli teşvik bölgeleri olduğunu,büyük yatırım imkanları barındırdığını dile getirdi. Başbakan Erdoğan, bölgeye yapılan ziyaretlerin artmasını ve bunların somut yatırımlara dönüştürülmesini arzu ettiklerini belirterek,“Sizden elinizi, gövdenizi taşın altına koymanızı istiyoruz” dedi.
Güneydoğu'da fabrikaların bacalarının tütmeye başlamasıyla ve istihdamın artış göstermesiyle beraber Barış sürecinin bölgede kalıcı hale geleceğini ifade eden Erdoğan, özel sektör girişimlerinin bölgede tohumlanmanın en güzel ifadesi olacağını sözlerine ekledi.
“Doğu ve Güneydoğu'nun Ekonomik Sistemi Değişiyor”
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, “38 aydır ihracatımız kesintisiz devam ediyor, Türkiye büyümesi ihracat odaklı bir ülke haline geldi” dedi. Bakan Çağlayan, Türkiye'nin 4 yılda 5 milyon yeni istihdam sağladığını, cari açıkta da bir önceki yıla göre yüzde 38'lik bir gerileme yaşandığını söyledi ve ihracatı artıran tüm sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.
Çözüm süreci ile beraber Doğu ve Güneydoğu'nun ekonomik sisteminin de değişmeye başladığını belirten Bakan Çağlayan, 2013'ün ilk üç ayında Bingöl'de yapılacak olan sabit yatırım tutarının 5 bin kat arttığını, bu bölgeye 1 milyar liradan fazla yatırım teşvik belgesi alındığını söyledi. Zafer Çağlayan, teşvik yatırımlarıyla, bölgedeki istihdamın da 5 ila 10 kat artış gösterdiğini sözlerine ekledi.
Arzu Maliki
amaliki@bloomberght.com