Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

Euro ve İtalyan tahvilleri, İtalya'da yeni hükümetin kurulması ve  merkez bankalarının ekonomik büyümeyi desteklemek için gevşek para politikalarını sürdüreceğine yönelik iyimserlikle yükseldi. Avrupa şirket kredibilitesi yükselişini yedinci güne taşırken, hisse senetleri yukarı yönde hareket etti.

Euro dolar karşısında New York saati ile 10:16'da yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu. 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 13 baz puan düşerek yüzde 3.93'e indi. Yatırım yapılabilir kredi notuna sahip Avrupalı şirketlerin kredi riskini içeren Markit iTraxx Europe Endeksi 3.7 baz puan geriledi ve Eylül 2009'dan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirdi. Altın, güniçindeki yüzde 1.2'lik kazancının önemli kısmını geri evrdi ve yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu..  Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.k yükselirken, Stoxx Europe 600 Endeksi, erken saatlerdeki yüzde 0.5'lik kazancının bir kısmını geri verdi ve yüzde 0.3 yükseldi.

Dün yemin eden İtalya Başbakanı Enrico Letta, halkın bütçe kısıntılarına karşı çıktığı seçimlerden bu yana dokuz haftadır süren siyasi kilitlenmeye son verdi. Avrupa Merkez Bankası politika yapıcıları 2 Mayıs'taki toplantıda faizleri düşürebilir. Fed, yarın başlayacak ve iki gün sürecek politika toplantısında, tahvil alımına devam etme yönündeki taahhüdünü yineleyebilir. İtalya Hazinesi bugünkü ihalede 6 milyar euroluk (7.9 milyar dolar) beş ve on yıl vadeli tahvilleri 2010'dan bu yana en düşük faizlerle sattı.

Kopenhag'da Danske Bank A/S sabit getirili menkul kıymetler işlem müdürü Soeren Moerch, "Yeni hükümet ile birlikte, İtalya belirsizliğin önemli bölümünü giderdi ve bu durum, İtalya ve çevre ülkelerin tahvilleri için olumlu olmalı," dedi ve "Şimdilerde yeni hükümetin büyümeye yönelik reformları yapıp yapmayacağına bakmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Londra'da Rabobank International kıdemli Döviz stratejisti Jane Foley, "İtalya'nın tahvil faizleri üzerindeki etkisini gördük ve bu durumun euro üzerinde de bir rahatlama etkisi oldu," dedi ve "Bu hükümetin üstesinden gelmesi gereken çok sayıda sorun olması dikkate alındığında, görmekte olduğumuz bu rahatlamanın büyütüldüğünü düşünüyorum, zira piyasa euroda çok fazla short" değerlendirmesinde bulundu.

(17:30'da güncellendi)