Altına "fiziki talep" desteği sürüyor
Altın, fiziki metale talebin ETF'lerden çıkışa ağır basması sonucu çıkışını sürdürüyor (15:25'te güncellendi)
(15:25'te güncellendi)
Altın New York'ta, fiziki talebin, altın destekli exchange traded fonlardan (ETF) çıkışlara ağır basması ve dolardaki zayıflama sonucu yükseldi ve Aralık 2011'den bu yana en kötü aylık kaybını bir miktar daha daralttı. Gümüş de değer kazandı.
Altın geçen hafta, ABD'den Çin ve Hindistan'a, sikke ve kuyumcu talebinin artması sonucu yüzde 4.2 yükseldi ve Ocak 2012'den bu yana en iyi haftasını geçirdi. Şanghay Altın Borsası'nda gösterge kontratın işlem hacmi geçen hafta rekor seviyeye çıktı. Hindistan'da arzı korumaya yönelik primler, hızlı düşüşten önceki seviyesinin beş katına fırladı. ABD darphanesi U.S. Mint'in sikke altın satışları Aralık 2009'dan bu yana aylık bazda en yüksek seviyesine çıkarken, Comex tarafından izlenen stoklar geçen hafta Temmuz 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi.
Barclays Plc analistleri Suki Cooper, Lynnden Branigan ve Christoper Louney, bugünkü bilgilendirme notunda, "Kısa vadede kilit soru, ETF çıkışlarını dengeleyen perakende ve kuyumcu talebinin ve brüt short pozisyonlardaki artışın devam edip etmeyeceği," dedi ve "Bizce, ETF çıkışlarının daha da artacağına ilişkin kırılganlık, fiyatlar ons başına 1,500 doların üzerine çıkarsa ya da hisse senedi piyasaları düşük performans gösterirse azalır" değerlendirmesinde bulundu.
Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.7 yükselerek ons başına 1,478.30 dolara kadar çıktıktan sonra, yerel saat ile 07:35'te, 1,476 dolara geldi. Altın, bu ay ayı piyasasına girdikten sonra, Nisan ayını yüzde 7.5'lik düşüşle kapatmaya yönlendi. Spot altın Londra'da yüzde 0.9 yükselerek ons başına 1,475.68 dolara geldi.
Mücevher üreticisi ve perakendecisi Chow Sang Sang Holdings International Ltd.'nin satış operasyonları direktörü Dennis Lau'ya göre, şirketin Hong Kong'daki 44 mağazasındaki satışlar ve işlem hacimleri, 13-27 Nisan arasındaki dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre, iki katın üzerinde bir artış gösterdi.
Dolar euro karşısında, ABD'de bugün açıklanacak olan kişisel harcamalar verisinin yatay çıkması ve bunun sonucu, Fed'in bu haftaki toplantısında tahvil alımlarını sürdürme yönündeki taahhüdünü tekrarlayacağı beklentisi sonrası düşüşünü ikinci güne taşıdı. ABD dolarının altı önemli para birimi karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Altın genelde doalr ile ters yönde hareket ediyor.
ETF'ler tarafından tutulan altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Nisan ayında şimdiye dek 166.27 ton düştü ve ton bazında aylık düşüş rekorunu kırmaya yönlendi. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nın verilerine göre, hedge fonları ve diğer büyük sepekülatörler, 23 Nisan itibariyle, 69,726 adet short pozisyon tuttular. Bu düzey, altı hafa önce ulaşılan rekorun yalnızca yüzde 0.6 uzağında. Short pozisyon, fiyatların düşeceği beklentisi ile alınan pozisonlara deniyor.
HSBC, altının bu yıl için ortalama fiyat tahminini 1,700 dolardan 1,542 dolara düşürdü ve "Altın fiyatlarındaki sert düşüş, yatırımcı güvenini sert bir şekilde sarstı ve bunun düzeltilmesi aylarca sürebilir" şeklinde görüş bildirdi.
Temmuz vadeli gümüş kontratları yüzde 2.5 değer kazanarak ons başına 24.38 dolara çıktı. Aynı ay vadeli platin kontratları yüzde 2.5'lik kazançla ons başına 1,513.40 dolara ulaştı. Haziran vadeli palladyum kontratları ise yüzde 2 prim yaparak ons başına 695.35 dolara yükseldi.
(15:25'te güncellendi)