Advertisement
HABERLER ABONE OL

(17:20'de güncellendi)

Bakır New York'ta , madencilik aksaklıklarının aşırı arzı eriteceği spekülasyonu ile yükseldi.

Londra Metal Borsası (LME) tarafından izlenen stoklar bugün yüzde 0.3 düştü ve geçen hafta son iki ayın en düşük haftalık artışını gerçekleştirdi. Bakır bu yıl, artan üretimin stokları 2003 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıkarmasının ardından yüzde 11 düştü. Uluslararası Bakır Çalışma Grubu, bakırdaki aşırı arzın bu yıl 417,000 ton olacağı tahmininde bulundu.

Frankfurt'ta Commerzbank AG emtia araştırma müdürü Eugen Weinberg, "Piyasa birkaç ay içinde aşırı arz durumuna ulaşılıp ulaşılmadığını tartışırsa şaşırmam," dedi ve "Aşırı arz durumu fiyatlara yansımış durumda" yorumunda bulundu.

Temmuz vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.6 yükselerek pound başına 3.2365 dolara çıktı. Üç ay vadeli bakır kontratları, LME'de, yüzde 1.4'lük yükselişle ton başına 7,130.50 dolara (pound başına 3.23 dolar) ulaştı.

Japonya'nın en büyük bakır üreticisi Pan Pacific Copper Co., Tokyo merkezli kuruluşun kıdemli üst düzey yetkilisi Yoshihiro Nishiyama'nın geçen hafta yaptığı açıklamaya göre, Hindistan ve ABD'deki tesislerdeki üretim kısıntısını işaret ederek, bu yıl için aşırı küresel arz tahminini, Ocak ayındaki tahmini olan 199,000 tondan 13,000 tona çekti.

Nikel yüzde 1.1 yükselerek ton başına 15,367 dolara çıktı. Macquarie Group Ltd., bugünkü raporunda, kendi hesaplamalarını işaret ederek, küresel nikel endüstrisinin yüzde 40 kadar para kaybediyor olabileceğini ve yaygın üretim kısıntılarının yakında gelebileceğini kaydetti. Nikel fiyatları bu yıl yüzde 11 düştü.

(17:20'de güncellendi)