Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dördüncü yaz dönemi yavaşlama riski ile karşı karşıya kalan Fed yetkilileri, büyüme ya da istihdamdaki olası bir düşüşe karşı korunmak için, aylık 85 milyar dolar olan tahvil alım programını genişletmeye yönelik beklentileri güçlendirdiler.

Fed'in dünkü toplantısından sonra, "tahvil alımlarının hızını artırmaya ya da azaltmaya hazır olduğu" yolundaki açıklaması, 3.2 trilyon dolar büyüklüğe ulaşan bilançosununun, faiz oranları gibi, para politikası için yukarı ya da aşağı yönde ayarlanabilen esnek bir araç olduğunun sinyaliydi.

Washington'da araştırma kuruluşu Cornerstone Macro LP'nin ortaklarından ve Fed kurulunu'nun Parasal İşler Bölümü eski üyesi Roberto Perli, "Daha fazla belirsizlik var, bu nedenle Fed yetkilileri muhtemelen, tahvil alımlarının azaltılabileceği üzerindeki tek yönlü odaklanmayı değiştirmek istedi," dedi ve "Aynı zamanda, politika yapıcılar, varlık alımlarının hızını artırıp artırmama kararını almadan önce daha fazla veri görmek durumundalar" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de hisse senetleri ve Hazine tahvili faizleri dün, ABD'de imalat sanayinin Nisan ayında daha yavaş bir hızda genişlediğini ve özel sektör istihdamının beklenenden az arttığını gösteren veriler sonrası düştü. Bu veriler, dünyanın en büyük ekonomisinin, ilk çeyrekte hızını artırmasının ardından, bu çeyrekte yavaşlamakta olduğuna yönelik işaretlere katkıda bulundu.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi dün yüzde 0.9 düşerek 1,582.70 puana inerken, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi, önceki günkü zeviyesi olan yüzde 1.67'den yüzde 1.63'e düşerek yılın en düşük seviyesine indi.