Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg anketine katılan Japonya Merkez Bankası'nın 5 eski yöneticisinin tamamı hükümet tahvillerindeki herhangi bir artışın 2 yıl içinde sınırlanacağını söylerken, 4'ü BOJ'un yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmasına çok düşük bir ihtimal verdi.

Bloomberg verilerine göre Japonya'da 65 ve üzerindeki yaşta olanların sayısı, 2007-2011 döneminde Japonya'nın toplam nüfusunun yüzde 22.1'ini oluşturuyordu.

Avrupa Merkez Bankası eski başkanı Jean-Claude Trichet 20 Mart'ta demografinin, Japonya'nın çözmesi gereken "çok, çok, çok bir problem" olduğunu söyledi. Japonya'nın ekonomisindeki ağır ilerlemenin, büyüme potansiyelini azalttığını ve deflasyonu sürekli kıldığını söyleyen Japonya Merkez Bankası eski başkanı Masaaki Shirakawa da benzer görüşleri dile getirdi.

Japonya'da deflasyona yaşlanan nüfusun nedne olduğunu savunan Dai-ichi Life Research Institute Inc.'in başekonomisti Hideo Kumano, deflasyonu sonlandırmak için güçlü ekonomik büyüme ve gelecekte gelir sağlayacak şirket fırsatlarına ihtiyaç olduğunun altını çizerek, "Merkez bankası enflasyon bayrağını kaldırsa bile, insanların bunu izleyip izlemeyeceği ayrı bir mesele" dedi.

BOJ'da 10 yıl önce çalışmış olan Kumano, Japon hükümeti tahvillerinin getirisinin 2 yıl sonra daha da düşeceğini öngörüyor. 16 ekonomistin katıldığı bir başka anket ülkenin 10 yıllık gösterge tahvilinin faizinin Eylül 2014'te  yüzde 0.93'e çıkabileceğine işaret ediyor. Ancak bu oran hâlen gelişmiş ülkelerin en düşüğüne işaret ediyor.