Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, bugün gösterge faizi rekor seviyeye düşürmesinin ardından, negatif mevduat faizi konusundan bahsederek, borç krizi karşısındaki savaşta yeni bir cephe açtı.

Bratislava'da yaptığı konuşmada, Draghi, daha önce görülmemiş bir adım atılarak fazla nakitlerini Avrupa Merkez Bankası'nda park eden bankalara ek maliyet getirilebileceği ve politika faizinde diğer bir indirim olabileceği yolunda işaretler verdi.

Draghi, politika faizinin çeyrek puan düşürerek yüzde 0.50'ye indirilmesinin ardından Slovakya'nın başkenti Bratislava'da düzenlediği basın toplantısında, "Tüm gelen verilere bakacağız ve ihtiyaç duyulduğunda harekete geçmeye hazırız" dedi. Mevduat faizinin negatif bölgeye alınmasını da içeren ilave bir adımın atılıp atılmayacağı sorusuna karşılık, Draghi, "Bu konuya açık görüşle bakacağız" şeklinde yanıt verdi.

Euro, AMB'ye yalnızca birkaç merkez bankasının girmeye cesaret ettiği alan olan negatif mevduat oranından bahsedilmesinin ardından değer kaybetti. 17 üyeli Euro Bölgesi'nin resesyondan çıkmakta zorlanmasının ardından, Draghi, AMB'nin tepkisini yukarı çekmeye çalışıyor.

Draghi, AMB'nin bankalara, en azından 2014 yılının ortasına kadar, ihtiyaç duydukları miktarda para sağlamaya devam edeceğini söyledi. AMB Başkanı, ayrıca, Avrupalı kurumlarla, teminatlı kredileri kullanarak şirketlere kredi akışını iyileştirme konusunu da görüşmeye başladıklarını sözlerine ekledi.

Draghi, "Para politikasının geçişkenliğini sağlamak için, Euro Bölgesi kredi piyasalarının parçalara ayrılmasının daha da azaltılmaya devam etmesi gerek" şeklinde görüş bildirdi.