Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük 3. ekonomisi Hindistan'ın merkez bankaksı, yüksek enflasyon ve rekor düzeydeki cari açığın, ekonomik büyümeyi destekleyici para politikası alanını daralttığını dile getirdi.

Para politikasının, daha fazla genişleme imkanının sınırlarına dikkat edilmesinin gerektiğini belirten Hindistan Merkez Bankası, bugünkü faiz kararı öncesinde dün yüksek cari açık ve büyümenin sürdürülebilirliğini tehdit eden enflasyon eşiğinden kaynaklanan önemli risklere dikkat çekti.

Hint ekonomisi geçtiğimiz mali yılda son onyılın en düşük büyümesini kaydetti ve tüketici enflasyonunun yüzde 10'un üzerinde seyretmesine rağmen toptan fiyat enflasyonu Mart'ta 3 yılın en düşüğüne yavaşladı. Hindistan Merkez Bankası Başkanı Duvvuri Subbarao'nun bugünkü faiz toplantısında politika faizi yüzde 7.50'den yüzde 7.25'e indirmesi bekleniyor.

Merkez bankasının herhangi bir parasal genişleme hamlesine çok ihtiyatlı yaklaşacağını belirten Standard Chartered Plc'nin ekonomistlerinden Anubhuti Sahay, bugünkü olası 25 baz puanlık indirimden başka faiz indirimi olmasını beklemediğini ifade etti.

Hindistan'ın Haziran 2022 vadeli hükümet tahvilinin getirisi geçtiğimiz yılın sonundaki yüzde 8.05'ten yüzde 7.72'ye geriledi. Aynı dönemde rupi, dolar karşısında yüzde 2 değerlenirken S&P BSE Sensex Endeksi yüzde 1.6 yükseldi.