Ortadoğu piyasalarında geçen hafta
Ortadoğu piyasalarında dün sona eren haftada Suudi Arabistan, Dubai, Mısır ve Kuveyt cephelerinde yaşanan gelişmelerin öne çıktı
Suudi Arabistan’ın Tadawul Endeksi haftanın ilk işlem gününde son 3 haftanın zirvesine çıkmasının ardından, 3 gün arka arkaya düşüşle kapandı. Kâr satışlarının baskısı ve petrokimya şirketlerinin hisselerinde görülen düşüşler endeksteki değer kaybında etkili oldu. HSBC tarafından açıklanan Suudi Arabistan’ın Nisan ayı PMI verisinin Mart’taki 58,9 seviyesinden 58’e düştüğü belirtildi.
Haftayı Pazar günkü yükselişle açan Kuveyt piyasası hafta boyunca dalgalı bir seyir izledi. Geçtiğimiz yılın sonundan itibaren yukarı yönlü bir hareket halinde olan Kuveyt piyasasının, haftanın son işlem günü itibariyle, bu yıla ait kazancı 30,9’a ulaştı. Rallide, ekonomik ve politik ortamın iyileştiğine dair yatırımcıların iyimserliğinin etkili oldu.
Mısır borsası EGX30 hafta başında tatil nedeniyle kapalı iken, Salı’dan itibaren haber akışı ve yükselişi ile dikkat çekti. Hükümet ile özel sektör arasındaki bağların toparlanmaya başladığına dair haberler öncülüğünde Salı günü %1,8 yükseliş kaydeden EGX30 endeksi, sonraki gün ulusal rezervlerin Kasım 2012’den bu yana ilk kez yükselerek $14.4milyona ulaştığının açıklanmasıyla artışa devam etti. Mısır’ın Nisan ayı enflasyonu yıllık bazda %8,1 seviyesine çıkarken, merkez bankası dünkü toplantısında sürpriz biçimde gösterge faiz oranında değişiklik yapmayarak %9,75 seviyesinde bıraktığını açıkladı. Ayrıca kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s son donemdeki ekonomik sıkıntılara bağlı olarak Mısır’ın kredi notunu 1 seviye daha düşürerek CCC+’ya indirdi.
Dubai DFM endeksi haftaya %1,9’luk yükselişle son 3 yılın zirvesine çıkarak başladı. Dubai hükümeti Pazar günü 23 Nisan vadeli 3.34 milyar dirhemlik bono geri ödemesini tamamladıklarını açıkladı. Yılın başından bu yana borçların başarıyla yeniden yapılandırılması veya geri ödenmesine ilişkin haberlerin piyasaya destek olduğu ve kredi riskinin düşeceğine yönelik beklenti yarattığı görüldü. DFM Endeksi hafta ortasına kadar Pazar günü yaşanan yükselişin ardından gelen kâr satışları ve aşırı ısınma endişeleriyle düşerken, haftanın son iki işlem gününü yükselişle kapattı. HSBC’nin açıkladığı Birleşik Arap Emirlikleri Nisan ayı PMI verisi Mart ayına göre 0,3 puanlık düşüş göstererek, 54 seviyesinde bir genişlemeye işaret etti.
Dubai’de 6-9 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen ArabianTravel Market (Arap Seyahat Pazarı) fuarında, Türkiye en büyük katılımcı ülke konumunda yer aldı. Kültür Ataşesi Sedat Gönüllüoğlu, son dönemde bölgeden Türkiye’ye giden turist sayısındaki artışı vurgulayarak, önümüzdeki dönemde bölge ile Türkiye arasındaki bağların daha da kuvvetlenmesi için çalıştıklarını belirtti. İlgiden oldukça memnun olduğunu söyleyen katılımcı firmaların, Türkiye’nin çok daha fazla Arap turist çekme potansiyeline sahip olduğu ve son dönemdeki büyümenin devamının geleceği konusunda hem fikir oldukları görüldü.
Suriye - İsrail gerginliğinin, hafta başında gelen İsrail’in Suriye’de askeri bir araştırma merkezini vurduğuna dair haberlerle tırmanması üzerine düşüş kaydeden Tel Aviv100 endeksi, hafta ortasına doğru toparlandı; ancak haftayı ekside kapattı.
Bloomberg HT Dubai Temsilcisi
Senem Dündar (sdundar@bloomberg.net)