Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman tahvilleri, hisselerdeki artış ve bölgenin en büyük ekonomisinde ihracatın Mart ayında arttığını gösteren veriler üzerine sabit gelir varlıklarına olan talebin düşmesiyle Avrupa tahvilleri arasındaki kayıplara öncülük etti.

10 yıllık Alman tahvil faizleri 6 haftanın en yüksek seviyesine çıkarken, Fransız ve Hollanda tahvil faizleri de Fed Chicago Başkanı Charles Evans'ın dün işgücü piyasasının daha iyi bir performans gösterdiğini belirtmesiyle yükseldi. Federal Reserve, Bank of Japan ve diğer birçok merkez bankası ekonomiyi canlandırmak adına para basma veya faiz oranını düşürme yoluna giderken, yatırımcıları da hisseler gibi yüksek getirili varlıklara yönlendirmeye çalışıyorlar. İtalya 10 milyar euro (13 milyar dolar) değerinde tahvil satışı gerçekleştirdi.

Zürih'te bulunan Credit Suisse AG küresel faiz oranı strateji direktörü Michael Markovich, "Avrupa tahvil piyasaları ABD'deki hareketleri takip ediyor gibi görünüyor. Daha sürdürülebilir Alman tahvil faizleri seviyelerine doğru geri gidiyoruz. Almanya'da daha fazla getiri için biraz daha alan var" ifadelerini kullandı.

10 yıllık Alman tahvil faizleri 6 baz puan, yani yüzde 0.06, yükselerek Londra saatiyle 11:18'de yüzde 1.33 oldu. Şubat 2023 vadeli yüzde 1.5'lik tahvilin fiyatı 0.575 düşerek 101.525 oldu. Tahvil faizi bu hafta 10 baz puan birden yükseldi.

10 yıllık Fransız tahvilleri ise 6 baz puan yükselerek yüzde 1.91 olurken, benzer vadeli Hollanda tahvilleri 6 baz puanlık artışla yüzde 1.65 ve Avusturya tahvilleri de yine 6 baz puan tırmanışla yüzde 1.73'e çıktı.