Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Walt Disney Co.'dan Direc TV'ye şirketlerin beklenenin üzerinde kazanç açıklaması ve merkez bankalarının dünya genelinde büyümeyi destekleyici parasal teşvik planlarını artırmasıyla New York Borsası, rekorların eşliğinde 3. haftalık kazancını kaydetti.

Disney ve Direc TV en az yüzde 3.7 değerlenerek tüketici hisselerindeki kazançları devam ettirdi. WHole Foods Market Inc. ve Electronic Arts Inc., beklenenden iyi kâr açıklamasının ardından yüzde 10'un üzerinde primlendi. Bank of America Corp., MBIA Inc. ile 5 yıldır devam eden mortgage tahvilleri davasında anlaşması sonrasında yüzde 6.4 yükseldi. McDonald's Corp., Asya'da azalan talepten ötürü satışlarının düşmesi üzerine yüzde 2.6 değer kaybetti.

Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 1.2 kazançla 1,633.70 puana çıkaak 2013'teki kazançlarını yüzde 15'e çıkardı. Dow Jones Endeksi yüzde 1 artışla haftayı 15,118.49 puandan kapadı ve bu hafta 7 Mayıs'ta ilk kez 15,000 puanın üzerinde kapanmasının ardından haftanın son işlem gününde yine rekor kırdı.

Ballentine Partners LLC'nin yatırım araştırmaları direktrü Greg Peterson, "Evet rekorlarda seyrediyoruz ama kazançların nerelerde olduğuna bakarsanız, oldukça dengeli değerleniyoruz" diyerek, faizlerin dünya genelinde aşırı düşük olduğunu ve bir duraklama olursa bunun nasıl telafi edilebileceğinin bilinemediğini dile getirdi.

Küresel hisseler bu hafta Avustralya ve Güney Kore merkez bankalarının politika faizlerini indirerek, ABD'den Avrupa'ya geniş bir coğrafi alana yayılan faiz indirimi furyasına katıldı. S&P 500 Endeksi sadece Philadeplhia Fed Başkanı charles Plosser'ın tahvil alım programının hızının azaltılmasından yana olduğunu söylemesi üzerine 9 Mayıs'ta geri adım attı.