Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük kapılarının bağlı olduğu veri merkezlerini yenileyeceklerini belirterek, "Yeni veri merkezimizle gümrük kapılarında kesinti nedeniyle oluşan kuyruklar artık bitecek. Hem ihracat hem de ithalat daha hızlı yapılacak" dedi.

Yazıcı, Bakanlığı tarafından yürütülen yeni veri merkezi projesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mevcut veri merkezinin, artık ihtiyaçlara yanıt veremediğini, yoğunluk nedeniyle zaman zaman kesintiler meydana geldiğini ifade eden Yazıcı, bu nedenle gümrük kapılarında uzun kuyrukların oluştuğunu, ihracat ve ithalatçıların büyük sorun yaşadığını söyledi.

Türkiye'yi ticaretin en hızlı, en kolay ve en güvenilir şekilde yapıldığı ülke haline getirmek istediklerini anlatan Yazıcı, bu kapsamda veri merkezlerini yenileme ihtiyacı duyduklarını dile getirdi.

Yeni veri merkezi projesi için alanında tecrübe sahibi bir firma ile sözleşme yaptıklarını belirten Yazıcı, söz konusu projenin tasarımına teknik değerlendirme kuruluşu Uptime Institute tarafından "Tier III Tasarım Sertifikası Ödülü" verildiğini bildirdi. Uptime Institute'nin 38 ülkede 229 sertifika verdiğine dikkati çeken Yazıcı, alınan sertifika ödülünün Türkiye'de ikinci, kamu sektöründe ise ilk olduğunu belirtti.

-"Depremde de çalışacak"-

Yeni veri merkezlerinin yüksek enerji verimliliğine sahip olacağını ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:

"Yeni veri merkezimizle gümrük kapılarında kesinti nedeniyle oluşan kuyruklar artık bitecek. Hem ihracat hem de ithalat daha hızlı yapılacak. Yapacağımız altyapı değişiklikleriyle veri merkezimiz su baskını, yangın ve deprem gibi felaketlerde dahi çalışmasına devam edecek şekilde projelendirildi. Tüm bunların yanında, veri kapasitesi ve güvenliğini de arttırmış olacağız. Herkes sistem odaları yapıyor ama buna uyum sağlamak zor. Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığımızın yaptırdığı proje bu ödülü alsa da bundan sonraki hedefimiz bir üst derecesi olan Tier IV'ü almak olacak."

Yazıcı, çalışmalarında süreklilik, erişebilirlik, hızlılık, güvenilirlilik ve sürdürebilirlik ilkelerini ön planda tuttuklarını belirterek, bu çerçevede hizmet sunmaya devam edeceklerini vurguladı.