Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Paris hükümetinin büyümeyi destekleme ve işsizlikle mücadele politikalarına yönelik baskısını sürdürdüğünü bir kez daha dile getiren Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici, ülkesinin düzenlemelerden yorgun düştüğünü dile getirdi.

Halkın düzeltmelerden yorgun düştüğünü, insanların yalnızca iş istediğinin altını çizen Moscovici, Londra'nın Aylesbury kasabasındaki G-7 maliye bakanları toplantısında Bloomberg'e verdiği röportajında, "Bu bizin rahat olabileceğimiz anlamına gelmiyor, olamayız da. Ancak bu yapısal reformları düşünmemiz gerektirdiğini gösteriyor. Öncelikle yapısa açıkları azaltmalı, aynı zamanda da Fransa'nın büyüme ve istihdam yaratma kapasitesini korumamız gerekiyor" dedi.

Fransa ve Almanya'nın geçmişte kemer sıkmaların gevşetilmesi ihtiyacı konusunda karşı karşıya gelmiş olmasına rağmen Moscovici, Alman meslektaşı Wolfgang Schaeuble'nin artık Fransa'nın bütçe açığını azaltmak için ekstra zaman kazanma baskısını anladığını söyledi. Avrupa Birliği Ekonomik ve Parasal İlişkiler Komiseri Olli Rehn bu ayın başlarında Fransa'ya AB bütçe kurallarını tutturması için 2 yıl daha verildiğini dile getirmişti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, 15 Mayıs'ta açıklanacak verinin, Fransa'nın 2012'nin son 3 ayında yüzde 0.3 daralmasının ardından ilk çeyrekte yüzde 0.2 küçüldüğüne işaret etmesi bekliyor.

Fransa'da işsizlik başvuruları rekora tırmandı ve Avrupa Komisyonu'nun 3 Mayıs'taki tahminlerine göre Fransa'nın bütçe açığı/GSYH oranı bu yıl yüzde 3.9, önümüzdeki yıl da yüzde 4.2 olacak.