Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan 2013 yılı nisan ayı üretim, satış, ithalat, ihracat değerlendirme raporu yayımlandı.

Rapora göre, otomotiv sanayii, ihracat, iç pazar ve üretim açısından nisan ayında hafif artış gösterdi. Bu yılın nisan ayında, bir önceki oranla göre toplam pazar yüzde 17 artarak 77 bin 38, toplam ihracat yüzde 14 yükselerek 69 bin 996 bin, toplam üretim ise yüzde 6'lık artışla 93 bin 308 adet olarak gerçekleşti.

-İhracat-

Ocak-nisan döneminde bir önceki yıla göre, toplam otomotiv ihracatı yüzde 5, otomobil ihracatı yüzde 2 artış kaydetti. 2013 yılı Ocak-nisan arasında toplam ihracat 275 bin, otomobil ihracatı ise 151 bin adet düzeyine ulaştı.

Bu dönemde, ticari araç ihracatı yüzde 10 artış ile 125 bin adet düzeyine çıktı. Traktör ihracatı ise yüzde 8 azaldı, 4 bin 736 adede geriledi.

-Üretim-

Ocak-nisan aylarında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla toplam üretimde değişim gözlenmezken otomobil üretimi yüzde 5 düştü, toplam üretim 370 bin adet, otomobil üretimi 194 bin adet düzeyinde gerçekleşti.

Aynı dönemde üretim midibüste yüzde 57, minibüste yüzde 44, otobüste yüzde 39, küçük kamyonda yüzde 24, kamyonette yüzde 4 oranında arttı, büyük kamyonda ise yüzde 8 geriledi. Bu dönemde, traktör üretimi yüzde 26 oranında azalarak 12.882 adet oldu.

-Önen: "Pazar büyümeye devam ediyor. Ancak burada asıl önemli olan ithalatın hızlı bir artış göstermesi"-

OSD Başkanı Kudret Önen sonuçlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Sektörümüzün nisan ayında pazar, üretim ve ihracat açısından bir artış gösterdiğini görüyoruz. Özellikle de pazar büyümeye devam ediyor ancak burada asıl önemli olan ithalatın hızlı bir artış göstermesidir" ifadelerini kullandı.

İç pazarda görülen artışın otomobil talebi ile desteklendiğini belirten Önen, otomobilde son 10 yılda yüzde 68 dolayında olan ithalat payının 2012 yılının son çeyreğinden itibaren sürekli artarak yüzde 79 gibi yüksek bir noktaya ulaştığına dikkati çekti.

Benzer şekilde hafif ticari araç talep yapısında da ithalatın payının önemli oranda artarak ortalama yüzde 43'den yüzde 46'ya yükseldiğini aktaran Önen, "Özellikle temel ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik daralmanın devam etmesi ve buna paralel talep artışının sınırlı kalması üretimimiz ve ihracatımız üzerinde olumsuz sonuçlar yaratıyor. Bu küresel gelişmelere paralel, ihracatın lokomotifi konumundaki sektörümüz AB'deki krizin olumsuz etkilerini bertaraf etmek ve ihracatı artırmak için daha fazla alternatif pazarlara yönelmelidir" görüşünü paylaştı.

Hafif ticari araç satışlarındaki durgunluğa değinen Önen, "Otomobil satışları artarken hafif ticari araç satışlarında durgunluk ve hatta gerileme devam ediyor. Bu durum tüm ticari araçlarda da izleniyor, burada yalnız otobüslerde yerel yönetimlerin alımları ile artış devam ediyor" bilgisini de verdi.