Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, son aylarda yüzde 20 artan kaçak sigaradan dolayı oluşan vergi kaybının 5 milyar lirayı aştığını savundu.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, kaçak sigaradan esnafın son aylarda daha çok mağdur olmaya başladığını ve sigaradaki kaçak oranının yüzde 20'lere vardığını belirten Palandöken, kaçakçılıkla mücadele konusunda son dönemde atılan birçok olumlu adıma rağmen problemin, endişe veren boyuta ulaştığını ifade etti.

Özellikle kaçak sigaranın, artık sudan ucuza sokaklarda satıldığına işaret eden Palandöken, bir yandan kayıtlı ekonomiyi büyütmeye yönelik çeşitli adımlar atılırken, diğer yandan kaçakçılığın artmaya devam ettiğini bildirdi.

On binlerce perakendeci esnafının kaçakçılıktan çektiği derdin bir türlü bitmediğini ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Özellikle kaçak sigara ticareti dürüst esnafın belini büktü. Esnafın gelirinin yarıdan fazlası tütün mamullerinden geliyor. Kaçak sigara maalesef artık yurdun her yerinde rahatlıkla bulunabiliyor, her köşe başında satılabiliyor. Bir yandan sokak köşelerinde ve semt pazarlarında açılan tezgahlarda veya ellerinde çantalarıyla kahvehaneleri kapı kapı dolaşan kişilerce 1,5-2 liraya kaçak sigara satılırken diğer yandan dürüst esnaf hem harcını, vergisini ödemeye hem de evine para götürmeye çalışıyor. Kaybeden sadece esnafımız değil, topyekun halkımız. Esnafımıza verdiği zararının yanında, kaçak sigaradan dolayı oluşan vergi kaybı her yıl yaklaşık 5 milyar lirayı aştı. Yılda 20 milyar lira sigaradan vergi toplayan Maliye'nin kaçak oranı arttıkça kaybı da büyük oluyor. Kapımızın önünde sigara satışı önlenmeli. Vergisini veren tekel maddeleri satan esnaf zarar ediyor."

-"4 yılda 400 milyonun üzerinde kaçak sigara yakalandı"-

Yakalanan kaçak sigaranın 2009 yılında 10 milyon paket iken, bu sayının her yıl giderek yükseldiğini ve 2012 yılının ilk sekiz ayında 159 milyonu aştığını öne süren Palandöken, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Son dört yılda 400 milyonun üzerinde kaçak sigara yakalandı. Hiçbir müdahale yapılmadan tezgahta kaçak sigara satışı yapılan caddelerde bu işi dükkanında ruhsatlı yapan esnafın ruhsat almasında zorluk çıkartılması anlaşılabilir bir şey değildir. Mesleğini yapanlara kolaylık sağlanmalı, kaçağın önlenmesi için de en sert yaptırımları uygulamak zorundayız. Bu haksızlığı durdurmak için atılması gereken adımlardan en önceliklisi kaçağın ülke sınırlarından içeri girişine engel olmaktır. Çünkü, kaçak yurda girdikten sonra mücadele çok zor. Ayrıca yurt çapındaki kontrol ve denetimler artırılmalıdır."