Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel maliye bakanları, 3 ay önceki toplantılarında anlaştıkları kur manipülasyonunu önlenmesi hedeflerine bağlı kalacaklarını tekrarlayarak, yenin 4 yılın en düşük seviyesine gerilemesini kabullendiklerinin sinyalini verdi.

Londra yakınlarında Aylesbury'de düzenlenen toplantıya başkanlık eden İngiltere Maliye Bakanı George Osborne,  muhabirlere G-7 maliye bakanları ve merkez bankacılarının kurların hedeflenmemesi konusunda anlaştığını söyleyerek, üyelerin Şubat'ta kararlaştırdıkları plana bağlı kaldıklarını ifade etti.

Yen bu hafta dolar karşısında 2009'dan bu yana ilk kez 100 seviyesini kırarak, Japonya Merkez Bankası'nın daha agresif para politikasıyla desteklenen düşüşünü genişletti. Yendeki zayıflama ticaret rakiplerine zarar verirken G-7 yetkilileri, BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın Japonya'nın tahvil alımlarının kur manipülasyonunu değil, büyümeyi desteklemeyi hedeflediği argümanını kabul ettiklerini gösterdi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda dün bankanın kuru hedeflemediğini dile getirirken ülkenin Maliye Bakanı Taro Aso, G-7 toplantılarında Japonya'nın politikalarına yönelik hiçbir eleştirinin olmadığını ve kendisinin de para biriminin değeri konusunda bir görüşünün olmadığını söyledi.

BOJ geçtiğimiz ay iki yıl içinde yüzde 2 enflasyona ulaşmak ve resesyon ve deflasyonla geçen 20 yılını sonlandırmak için geçtiğimiz ay aylık tahvil alımlarını ikiye katlayacağını açıkladı.

Ülkelerin yerel büyüme sorunlarına odaklanan yerel araçlarının, uluslararası topluluğun uygun bulduğu sınırlar içerisinde olduğuna dikkat çeken ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, bunu izlemeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Yendeki düşüşün etkisiyle Avustralya, Yeni Zelanda ve İsviçre gibi ülkeler de, değerlenen para birimlerinin, ihracatı olumsuz etkilenmesini önlemek için harekete geçti. Bu durum ticaret ortağı ülkeler arasında misilleme riskine yol açıyor.