Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı politika yapıcılar, bölgedeki ekonomik yavaşlığın ABD'nin baskısını yeniden gündeme getirmesiyle zayıf ekonomilerini canlandırmak için yeni yollar aranması konusundaki istekleklerini dile getirdi.

Euro Bölgesi maliye bakanları ve merkez bankacıları haftasonu yapılan G-7 toplantılarından kemer sıkma tedbirlerini azaltmaya hazırlandıkları, daha fazla parasal genişlemeye açık oldukları ve banka kredilerindeki tıkanıklığı gidermeye çalışacakları sinyalleriyle ayrıldı. Avrupalı yetkilliler bugün ekonomi ve Yunanistan ve İspanya gibi borç krizindeki ülkelerin yardım ödemelerini yeniden değerlendirmek üzere Brüksel'de bir araya gelecek.

Euro Bölgesi'ndeki resesyonun derinleşmesi ve rekor düzeydeki işsizliğin yüzde 12'nin üzerine tırmanmasıyla bütçeleri daralan Avrupa hükümetleri, politikalarını yeniden gözden geçirecek. Ekonomistler hâlen hasıl bir teşvik planının sunulacağı ve bu planın 17 ülkeli borç krizi bloğu üzerinde nasıl bir etkisinin olacağı konusunda net bir görüşe sahip değil.

Yeni bir tür "mali realizm"in ufukta belirdiğinin altını çizen Londra'daki Deutsche Bank'ın Avrupa ekonomistlerinden Mark Wall, kemer sıkmanın siyasi sınırını zorluyor olabileceğini ve piyasanın yeniden dengeleme görmekten memnun olduğunu dile getirerek, ekonomik büyümenin kilit önem taşıdığının altını çizdi.

Borç krizinin etkisiyle tırmanan borçlanma maliyetleri, Avrupa Merkez Bankası'nın euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapacağını söylemesiyle yüksek seviyelerinden gevşedi. İtalya'nın 1 yıllık borçlanma maliyetleri 10 Mayıs'ta rekor düşüğe gerilerken, Portekiz'in 10 yıllık tahvil faizi Ağustos 2010'dan bu yana en düşük düzeyine indi. İspanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri 3 Mayıs'ta yüzde 3.94'ten 3 yılın en düşüğünü kaydetmesinin ardından geçtiğimiz hafta 6 haftadır ilk kez yükseldi.