Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Latin Amerika'nın en büyük ekonomilerinden biri olan Brezilya'nın merkez bankası başkanı Alexandre Tombini, görev başına geldiğinden bu yana hedefin ortasının üzerinde seyreden enflasyonu yavaşlatmak için ne gerekiyorsa yapacağını savundu.

Tombini'nin liderliğindeki banka yönetimi geçtiğimiz ay Ekim'den bu yana yüzde 7.25 ile rekor düşük seviyede tuttukları politika faizinin yüzde 7.50'ye çıkarılmasını 6'ya 2 oyla kabul etti. Brezilya2nın Temmuz 2011'den bu yana yaptığı ilk faiz artışı, yıllık enflasyonun Mart'ta yüzde 6.5'in üzerine hızlanarak bankanın hedefinin üst sınırına çıkmasının ardından geldi.

Brezilya Başkanı Dilma Rousseff, yüksek fiyatların yerel talepleri aşağı çekmesiyle Brezilya'nın ekonomik toparlanmasını tehdit eden enflasyonu yavaşlatması yönünde artan baskıyla karşılaşıyor. Bloomberg anketine katılan 28 ekonomistin medyan tahmini perakende satışların Mart'ta ikinci kez daralacağı yönünde.

Merkez bankasının harekete geçtiğini ve ihtiyatlı olduğunun altını çizen Tombini, bankanın enflasyonu bu ve önümüzdeki yılda daha düşük seviyelere çekmek için ne gerekiyorsa yapacağını söyledi.

Ülkenin Ocak 2015 vadeli swap oranı 10 Mayıs'ta traderların politika yapıcıların borçlanma maliyetlerinde 50 baz puanlık artış yapacağını speküle etmesiyle 11 baz puan artarak yüzde 8.35'e yükseldi.