Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:48'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, banka ve havayolu hisselerinin gerilemesi ve ABD'de perakende satışlar verisinin Nisan ayında beklenmedik bir şekilde yükselmesinin ardından 5 yılın en yüksek seviyesinden düşüşe geçti.

Commerzbank AG, Handelsblatt tarafından bu hafta yeni hisseler satacağının açıklanmasıyla beraber son iki aydaki en büyük düşüşünü yaşadı. Standard Chartered Plc, Carson Block'un bankanın tahvillerinin karşısında pozisyon aldığını açıklaması sonrasında dört ayın en düşük seviyesine indi. Air France-KLM Group yüzde 4 değer kaybetti. Platin üreticisi Lonmin Plc, birinci mali yarıda tekrar kâr yapmaya başladığını açıklamasıyla yüzde 2.6'lık bir ralli yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 değer kaybederek 304.46 puandan kapanarak 4 günlük kazancına son verdi. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi geçen hafta, BT Group Plc'den Hochtief AG'ye, şirketlerin beklenenden iyi kar açıklaması ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin politika yapıcıların ihtiyaç duyulduğunda faizleri düşürmeye hazır olduğunu söylemesinin ardından yüzde 1.3 yükseldi. Endeks 2013 yılında yüzde 8.9 yükseldi.

ABD'de perakende satışlar Nisan ayında yükseldi ve bu veri, tüketicilerin harcamalarını kısacağı yolundaki endişelerin azalmasına neden oldu. Mart ayında yüzde 0.5 düşen perakende satışlar, Nisan ayında yüzde 0.1 arttı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.3 düşmesi bekleniyordu.


(19:48'de güncellendi)