Altın talebi üç yılın en düşüğünde
Dünya Altın Konseyi, altın talebinin ilk çeyrekte son üç yılın en düşük seviyesine indiğini katdetti
Dünya Altın Konseyi, yatırımcılardan gelen rekor miktarda exchange traded fonu (ETF) satışlarının, Çin ve Hindistan'dan gelen alımlara ağır basması sonucu, yılın ilk üç aylık döneminde, son üç yılın en düşük seviyesine indiğini kaydetti.
Londra merkezli sektör grubu, küresel altın talebinin, ilk çeyrekte, geçen yıl aynı dönemdeki seviyesi olan 1,107.5 tondan 963 tona indiğini belirtti. Çin'deki rekor kuyumcu talebi, bu ülkenin toplam tüketimini, geçen yılın birinci Hindistan'ın tüketiminin üzerine çıkardı. Her iki ülkedeki perakende yatırım ve kuyumcu talebi bu çeyrekte yüzde 23 sıçradı. Merkez bankalarının alımlarının yüzde 5.2 düşmesine karşın, bu alımlar toplamda yedi çeyrek üst üste 100 tonu aştı.
Son 12 yılda yaklaşık yedi kat artan altın, enflasyonun hız kazanmayı başaramaması ve hisse senetlerinin ABD'nin küresel toparlanmaya öncülük edeceği yolundaki iyimserlikle yükselmesinin ardından geçen ay ayı piyasasına girdi. Bazı yatırımcıların altının servet koruma özelliğine olan güvenini yitirmesi, bu yıl her ay düşüş gösteren ETF altın varlıklarında yansımasını buluyor. ETF satışlarının yaklaşık yüzde 75'i, Konsey'in tahminlerine göre, ABD ürünlerinden geldi. Fiyatlardaki hızlı kayıplar ise sikke ve mücevher altın talebini güçlendirdi.
Dünya Altın Konseyi yatırım araştırma idari direktörü Marcus Grubb, dün Londra'da yaptığı açıklamada, "ABD'deki bazı yatırımcılarda, Kuzey Amerika'daki ekonomik toparlanmanın daha sürdürülebilir hale gelmekte olduğu düşüncesi var ve buna bağlı olarak, yatırımcılar bir ölçüye kadar, riskli varlıklara yöneliyor," dedi ve "İlk çeyrekte, özellikle Asya'dan, fiziki talep tepkisi görmeye başladınız. Nisan'dan bu yana, tüm dünyada, fiziki talepte güçlü artışlar görüldü" şeklinde görüş bildirdi.