Analiz: Moody's modumuzu değiştirir mi?
Bloomberg HT Araştırma Bölümü "yatırım yapılabilir" kredi notunun olası etkilerini inceledi
Moody’s modumuzu değiştirir mi?
Moody’s'den dün gelen "yatırım yapılabilir seviye" notuyla birlikte piyasalardaki temkinli bir seyir görülüyor. Bir süredir yükseliş trendinde olan hisse senedi ve tahvil piyasalarının yükseliş sonrası bir miktar durulma yaşayabileceği konuşulurken, orta ve uzun vadede Türk şirket ve bankalarının global sermaye piyasalarına adım atmasıyla birlikte, özellikle yatırım proje finansmanlarına kolaylıkla fonlama bulmaları bekleniyor. Not artışının şirketlerin uzun vadeli uluslarası borçlanmalarında önemli pozitif rol oynaması bekleniyor. Not artışını getiren sebepler arasında kamu finansmanındaki ve ekonomik verilerdeki iyileşme gösterilirken, borcun vadesinin uzuyor olması da faiz artışlarına karşı duyarlılığı azalttığından, not artışı borcun sürdürülebilirliliği açısından da önemli.
Kur: Genel anlamda ikinci kredi derecelendirme kuruluşundan "yatırım yapılabilir" notunu alan ülkelerde not artış öncesi ve sonrasına ülke para biriminin benzer ülke kurlarına göre değerlenme eğiliminde olduğu görülüyor. Ancak Merkez Bankası'nın kur konusunda uyguladığı politika sebebiyle, kur cephesinde sınırlı tepki beklentisi hakim. Nitekim Dün MB faiz indirimi sonrası 1.8350 seviyelerini test eden Dolar/TL, gece saatlerinde 1.8210’larda geçti. Sabah saatlerinde ise en düşük 1,8226 yi görürken saat 11:16 civarında ise yeniden 1.83 ün üzerine çıktı. Normal şartlar altında, tahvil tarafında görülmesi beklenen iyimserlik kur cephesinde görülmedi. Şimdi gözler Merkez Bankası'nın sıcak para girişi ivmelenmesinde mekanizmalarını nasıl kullanacağına çevrildi.
Tahvil: Not artış öncesi gelen portföy akımlarının not artışı sonrası özellikle tahvil cephesinde ivme kaybettiği görülüyor. Benzer bir durum, Fitch’ten gelen ilk yatırım yapılabilir seviye notuyla da görülmüştü. Ancak bono tarafına gelen talebin farklılaşmasıyla, yani daha çok uzun vadeli yatırımcıların, emeklilik fonlarının, bağımsız varlık fonlarının piyasaya girmesiyle yatırımların daha uzun vadeye kayması öngörülüyor. Diğer ülkelerdeki örneklere bakıldığında, yeni yatırımcı profiliyle birlikte, yabancı yatırımcı tabanının genişlemesinin de etkisi ile, şu an için tahvil piyasasından en uzun vade olan 10 yıllıkların yanı sıra 15 yıllık tahvil ihracı da gelebilir. Gösterge tahvil faizi dünkü % 4.80’lik kapanışın ardından bugün sabah güne tüm zamanların en düşük seviyesi olan % 4.63’te başladı. 10 yıllıklarda ise daha küçük çaplı bir hareketler mevcut.
BIST 100: Not artırımı sonrasında ilk tepki, ABD’de işlem gören Turkish Investment Fund'ın % 0.8, Türkiye ETF’sinin % 0.7 ve Turkcell'in (TKC) % 1.4 oranında değer kazanmasıyla geldi. Son 1 yıllık zaman dilimi içerisinde gerçekleşen 3 not artışının ardından endeks açılışında ortalama %1.3 yükseliş görülürken, not artırımının takibindeki bir haftalık periyotta not artırımı öncesindeki seviyeye gerileme yaşandığı görülüyor. Ancak piyasa 4. bir not artış beklentisi olması sebebiyle analistler endeksin destek bulacağı görüşündeler. Çalışmalar gösteriyor ki, gelişmekte olan piyasalarda ikinci not artırımı sonrasında hisse piyasasına ilginin, not artırımı öncesindeki altı aylık periyoda göre belirgin bir şekilde azaldığını işaret ediyor.
Ayşe İyigündoğdu
BloombergHT Araştırma Bölümü
(aiyigundogdu@bloomberg.net)