Yoğun bir veri haftasına giriliyor
Beklentilerinin ışığında bu hafta açıklanacak veriler, küresel ekonominin Mayıs'taki durumuna ilişkin önemli detaylar verebilir
Politika yapıcıların büyük uygulamaları ve yatırımcıların 2013'ün ikinci yarısında istikrarlı toparlanma beklentileriyle birlikte bu hafta açıklanacak veriler, küresel ekonominin Mayıs'taki durumuna ilişkin önemli sinyaller verebilir.
Başta Euro Bölgesi, ardından da ABD ve Çin'den gelen Nisan ayına ait moral bozucu fabrika üretimi ve hizmet sektörü rakamları, 2012 zayıf seviyelerde kapamalarının ardından ilk çeyrekte kaydettikleri toparlanma sonrasında dünya ekonomisinin yeniden yavaşladığına işaret edebilir.
Çin, Euro Bölgesi ve ABD'de bu hafta açıklanacak olan satın alma yöneticileri PMI verilerinin ilk tahminlerinin Mayıs'ta Nisan ayından bir miktar toparlanmaya işaret edeceği beklense de, toparlanmanın büyüme endişelerini gevşetecek kadar fazla olmayacağı düşünülüyor. Markit Economics'in PMI verileri 23 Mayıs'ta açıklanacak.
İkinci ya da üçüncü çeyretke büyümede daha fazla hızlanma beklemediklerini söyleyen Capital Economics'in kıdemli küresle ekonomisti Andrew Kenningham, "İlk çeyrek rakamların en iyi olabileceği noktayı gösterdi" dedi.
Capital Economics küresel büyümenin Ocak-Mart döneminde yüzde 2.9 olduğunu öngörmüştü. Şirket bu yıl yüzde 3 büyüme kaydedilmesini bekliyor.
JP Morgan'ın Küresel Toplam Üretim Endeksi'nin dünya ekonomisinin Nisan'da yavaşladığına işaret edeceği düşünülüyor.