Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman Welt am Sonntag gazetesine röportaj veren Goldman Sachs CEO'su Lloyd Blankfein, euronun arkasındaki siyasi desteğin sürmesinden ötürü Euro Bölgesi'nin dağılma riskinin ya da üye ülkelerden birinin temerrüt riskinin bir yıl öncekinden daha az olduğunu belirtti.

Ekonomik olarak daha güçlü olan Avrupa ülkelerinin zayıf komşularını desteklemesinin gerektiğini savunan Blankfein, Amerika'nın güneyinin, tarımsal ekonomiden sanayi ekonomisine dönüşmesini örnek gösterdi.

Amerikalılar'ın birleşik bir Avrupa kuran Avrupalılar'ın siyasi iradesini azımsamak gibi bir yanılgısının olduğunu söyleyen Blankfein, "Ben o hataya düşmeyeceğim" dedi.

Fransa'nın resesyona girmesi ve Alman ekonomisinin de ilk çeyrekte beklentinin altında büyümesiyle borç krizi, Euro Bölgesi'nin 2. yılını da resesyonda geçirmesine neden oluyor. Üye ülkeler arasındaki tartışmalar kemer sıkmadan, daha büyüme yanlısı yaklaşımlara kaymaya başladı.

Blankfein, Avrupa deneyiminin başarısız olduğunu görmenin Avrupa ve dünyanın geri kalanı için kötü olacağını dile getirdi.

Goldman Sachs CEO'su, bugün ve küresel bankaların rolünü savunarak, büyüklüğün daha çeşitlendirilmiş işlere imkan tanıdığını ve büyük bankanın 1 milyar dolar kaybedince iflas etmediğini söyledi.