Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Zirve seviyelerinden kar satışlarıyla gerileyen ABD hisse senetlerindeki görünüm sabah saatlerinde Asya cephesinde de etkindi. ABD’de borçluluğu yüksek ve sermaye yeterliliği düşük şirketlerin bile bu son ralli sayesinde yüksek primlere işaret etmelere enteresan bir noktaydı. Küresel likidite bolluğu ile getiri arayışı Barclays ve JP Morgan ‘ın 2013 yılı için Junk Bond (Yatırım yapılabilir seviyede olmayan tahvil) getirileri öngörülerini yükseltti. Bugün Fed üyelerinden Dudley ve Bullard’ın açıklamaları etkili olacak. Merkezi kanatta olan Dudley açıklamalarının daha ön planda olması bekleniyor. Dün Chicago FED Başkanı Charles Evans’ın ekonomiye yönelik “iyimser” yorumları ön plandaydı. Evans FED'in tahvil alım programına yaz ayları boyuncu tam hızla devam edebileceğini, ancak istihdam görünümünün iyileşmeye devam ettiğinden emin olduğu takdirde tahvil alımlarının sonbaharda sona erdirilebileceğini vurguladı.

Gösterge tahvil %5’in üzerinde

Not artışı sonrası rekor düşük seviyelere imza atan gösterge tahvil faizinde. Yeni güne %4.93 seviyesinden başlayan gösterge tahvil, 15 ay vadeli Hazine ihalesi öncesi %5.01 bileşik seviyesine yükseldi. TL’deki değer kaybı ve ABD 10 yıllıklarındaki yükseliş tahvilde cephesinde kar satışlarına neden oluyor.

BIST 100 ’de toparlama çabası

Kredi not artışı sonrası kısa vadeli getiri arayışındaki yatırımcıların pozisyon kapamaları ve yükselen tahvil faizleriyle birlikte BIST 100’de kar satışı baskısı etkindi. Sabah saatlerinde 90 bin seviyesinin üzerinde açılış gerçekleştiren endeks ilk seansın sonuna doğru, kazançlarını 91 bin seviyesinin üzerine taşıdı. Garanti Bankasına 212 mn TL vergi tebliğ gelmesiyle hissenin bir miktar baskılandığı görüldü. Otokar cephesinde ise yeni tank projesi Altay ile birçok yeni ürünün çıkarılacağının belirtilmesi hisseye olumlu yansıdı.

Sepet Kur 2,11 seviyesini test etti

Son 1 ayda oynaklığında artış kaydedilen TL, Dolar endeksinin geri çekilmesiyle 1,8400 leri test etmişti ancak Dolar endeksinin yeniden 84 seviyesinin üzerine çıkmasıyla Dolar/TL ’den 1.85 seviyesi görüldü. Sepet kurda ise 2,1149’dayız. TL’deki baskıyla Merkez Bankasının önümüzdeki aylarda faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği koşuluyor. Euro/Dolar cephesinde de Fed ve ECB toplantı tutanakları öncesi 1.28 li seviyelerinde sakin seyir devam ediyor.

Ayşe İyigündoğdu

BloombergHT Araştırma Bölümü

aiyigundogdu@bloomberg.net