Advertisement
TEKNOLOJİ ABONE OL

Apple Yönetim Kurulu Başkanı Tim Cook, "Ödememiz gereken her vergiyi kuruşuna kadar ödüyoruz" dedi.

ABD Senatosu Soruşturmalar Daimi Alt Komisyonu'nun raporunda, Apple'ın, 145 milyar dolarlık naktinin yaklaşık 102 milyar dolarını yurtdışında tuttuğu, 2011'de 22 milyar dolar kazanan İrlanda'daki bağlı firmaların, sadece 10 milyon dolar vergi ödediği belirtilirken, Cook, bu komisyonun oturumunda konuyla ilgili ifade verdi.

Cook, Apple'ın faaliyetlerini savunarak, şirketin bağlı kuruluşlarının ABD'deki vergilerini azaltmayla hiçbir ilgisinin bulunmadığını kaydetti.

"Ödememiz gereken her vergiyi kuruşuna kadar ödüyoruz" diyen Cook, "vergi hilelerine bel bağlamadıklarını" söyledi.
Senatörlerin özellikle İrlanda'daki bağlı firmalarıyla ilgili sorguladığı Cook, söz konusu bağlı firmaların, şirketin ABD'deki vergilerini azaltmadığını savundu.

Cook, şirketlere yönelik vergi reformunu desteklediklerini ve daha düşük şirket gelir vergi oranları ile dış kazançlar için makul vergi de dahil değişiklik yapılması çağrısında bulundu.
ABD Senatosu Soruşturmalar Daimi Alt Komisyonu'nun raporunda, Apple'ın, ABD'de milyarlarca dolarlık gelir vergisinden kaçınmak için İrlanda'daki bağlı firmaları kullandığı ifade edilmişti.

Merkezi California'da bulunan şirketin kullandığı stratejilerin yasal olduğu ve çok sayıda diğer çok uluslu anonim şirketin gelir vergilerinden kaçınmak için benzer tekniklerini kullandığı belirtilirken, Apple'ın eşsiz bir yönteme başvurduğunun ortaya çıkarıldığı savunulmuştu.

Komisyon üyesi Cumhuriyetçi Senatör John McCain, ABD'nin en fazla vergi ödeyen anonim şirketi olduğunu iddia eden Apple'ın, aynı zamanda "Amerika'nın en büyük vergi kaçakçıları arasında yer aldığını" bildirmişti.

Raporda, Apple'ın, kullandığı yöntemle 2011'de 3,5, 2012'de de 9 milyar dolarlık vergiyi ödemekten kaçındığı ifade edilmişti. Şirket, 2011 yılında da 2,5 milyar dolar gelir vergisi ödemişti.