Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın ihracatı Nisan'da beklentinin altında kalırken, dış ticaret açığı da genişleyerek küresel ekonomideki zayıflığın dünyanın en büyük 3. ekonomisini yeniden canlandırma çabaları üzerindeki baskıya işaret etti.

Tokyo'daki Maliye Bakanlığı ihracatın yıllık bazda yüzde 3.8 artış kaydettiğini açıkladı. Bloomberg anketine katılan 26 ekonomistin medyan tahmini ihracatın yüzde 5.4 artacağı yönündeydi. Ülke 879.9 milyar yen (8.6 milyar dolar) ile 1979'dan bu yana en yüksek dış ticaret açığını verdi.

Yenin geçtiğimiz hafta 4 yılın en düşük seviyesine zayıflaması, ürünleri denizaşırı piyasada daha ucuz ve rekabetçi hâle getirerek Japon şirketlere yardım edecek olsa da, bugünkü veriler Avrupa Birliği'ndeki sınırlı talebin ihracatı baskıladığını gösterdi. Son rakamlar zayıf para biriminin ithalat maliyetini artırarak Japonya'nın 10.  kez dış ticaret açığı vermesine neden olduğuna işaret etti.

İhracatın yendeki düşüşe rağmen tahmin edildiği kadar hızlanmadığını vurgulayan Barclays Plc'nin ekonomistlerinden Yoichiro Nagai, Japonya'nın dış ticaret dengesinin en azından 2015 mali yılına kadar kırmızı bölgede kalacağını öngördü.

Yen, dolar karşısında geçtiğimiz hafta 103.31 seviyesinden 4 yılın en düşüğünü test etmesinin ardından bugün Tokyo saati ile 9:49'da 102.59'dan işlem gördü. Topix Endeksi 4.5 yılın zirvesine tırmandı. Çelik üretileri son 4 işlem gününde yüzde 15 primlenerek Topix Endeksi'ndeki 33 sektöre öncülük etti. Topix Endeksi'ndeki yükselişte Başbakan Shinzo Abe'nin altyapı harcamalarını destekleme vaadi etkili  oldu.

Japonya Merkez Bankası yetkilileri bugün para politikasını kararlaştırmak üzere toplanıyor. Analistler toplantının Nisan'daki kararlarına bağlı kalmasını bekliyor.

Avrupa Birliği'ne yapılan ihracat yıllık bazda yüzde 3.5 gerileyerek 19 ayın zirvesinden gevşerken, ABD'ye yapılan ihracat yüzde 15 yükseldi. Çin'e yapılan ihracat yüzde 0.3 artarak, talebin son düşüşlerin ardından istikrar sağlıyor olabileceğine işaret etti.