Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın borçlanma maliyetlerindeki sıçramanın Başbakan Shinzo Abe'nin ekonomiyi yeniden canlandırma kampanyasıyla ilişkili riskleri artırmasıyla Japonya Merkez Bankası para tabanını 2 yıl içinde ikiye katlama planını aynı haliyle koruma kararı aldı.

Japonya Merkez Bankası, bankanın para arzını Nisan'da da belirtildiği gibi yıllık 60 ila 70 trilyon yen genişleteceğini söyledi. Bloomberg anketine katılan 27 ekonomistin 26'si para politikasında değişiklik öngörmemişti.

Hükümet tahvillerinin getirisindeki son 5 yılın en büyük artışı, aralarında JFE Holdings Inc.'in de yer aldığı çelik üreticilerinin volatiliteden ötürü tahvil satışlarını geri çekmesiyle birlikte BOJ'un teşvik çabalarını gölgeliyor. Yendeki düşüş ve hisse senedi piyasalarındaki kazançların desteğiyle Abe, ücret ve fiyatlardaki artış için ekonomik hızı korumaya ve ülkeyi 15 yıldır devam eden deflasyondan çıkarmaya çalışıyor.

BOJ'un tahvil piyasalarındaki volatiliteyi nasıl idare edeceğinin kilit tartışma olduğunu belirten JP Morgan Chase&Co.'nun kıdemli ekonomistlerinden Masamichi dachi, enflasyon beklentilerini yükseltmek için hisseler ve yeni etkilemenin daha önemli olmasından ötürü BOJ'un sakinliğini koruyacağını öngördü.

Kuroda 20 Mayıs'ta hükümet toplantısında ekonomik görünüm ve fiyatların iyileşmesiyle tahvil faizlerinin kademeli olarak yükselmesinin doğal olduğunu savunmuştu.