Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:00'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Fed'in, ABD ekonomisi toparlanırsa, parasal genişlemeyi yavaşlatabileceği endişeleri ve Çin'de imalat sanayinin daraldığını gösteren veri ile birlikte, 10 ayın en hızlı düşüşünü yaşadı.

PSA Peugeot Citroen ve Anglo American Plc, Çin'de talebin yavaşlayacağı endişesi ile, sırasıyla, oto üreticileri ve madencilik hisselerindeki düşüşlere öncülük etti. İngiliz refah yönetim şirketi St. James’s Place Plc, Lloyds Banking Group Plc'nin şirketteki 77 milyon adet hissesini satmasının ardından son dört yılın en keskin düşüşünü gösterdi. SBM Offshore NV, ilk çeyrek gelirinin yüzde 35 artmasının ardından son 13 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2 düşerek, Londra saati ile 16:30'da 304.42 puana indi. Endeksteki 600 şirketin 568'inin hisseleri değer kaybetti. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi dün, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin dün Kongre'de yaptığı konuşmanın başlarında, teşviklerden erken çıkmanın ekonomik toparlanmayı tehlikeye sokacağını kaydetmesinin ardından Haziran2008'den bu yana en yüksek seviyesine yükselmişti.

Kopenhag'da PFA Pension A/S kıdemli stratejisti Witold Bahrke, "Bu sabah, hem para politikası hem de makro temel göstergelerden gelen negatif sinyallerle birlikte, riskli varlıklar için tam bir fırtına gördük," dedi ve "Parasal genişleme korkuları dün yoğunlaştı ve bu durum, aşırı merkez bankası manipüle piyasada etkili olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

(19:00'da güncellendi)