Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatları, Çin'de imalat sanayinin son yedi ayda ilk kez beklenmedik bir şekilde daralması ve Fed Başkanı'nın teşviklerin azaltılabileceğinden bahsetmesinin ardından, bakır ve petrolün öncülüğünde, düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 0.9 düşerek son bir haftanın en düşük seviyesine inmesinin ardından, Singapur saati ile 15:13'te yüzde 0.8 düşüşle 621.07 puana geldi. İnşaat sektöründe kullanıldığı için ekonomik canlanmanın bir göstergesi olan bakır Londra'da yüzde 2.8 düşerek ton başına 7,265.75 dolara indi. Petrol New York'ta yüzde 1.1 düşerken, kauçuk Tokyo'da yüzde 5.3 kaybetti.

Çin'de HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından açıklanan öncü imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs ayında 49.6'ya geriledi. Bu veri Nisan ayında 50.4 seviyesinde gerçekleşmişti. Bloomberg'in anketine katılan 13 analistin tahminlerinin medyanına göre, imalat sanayi endeksinin 50.4 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin altında çıkması, sektörde daralma olduğunu işaret ediyor. Çin dünyanın en büyük metal ve ikinci en büyük petrol kullanıcısı konumunda. S&P GSCI Endeksi bu yıl, baz metallerin piyasa fazlası nedeniyle düşmeleri ve altının ayı piyasasına girmesinin ardından yüzde 3.9 düştü.

Singapur'da Societe Generale SA emtia araştırma ve strateji direktörü Mark Keenan, "Çin'de satınalma yöneticileri endeksi verisinin beklenenin altında çıkmasının bugün emtia piyasasının geneli üzerinde olumsuz etkisi oldu," dedi ve "Fed'den, ekonomi iyileşirse, varlık alımlarının azaltılabileceğine ilişkin yorumlar doları yükseltti ve bu da emtiada genel zayıflığa katkıda bulundu. Bu faktörler bugün petrol fiyatlarının düşmesine neen oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Singapur'da Societe Generale SA emtia araştırma ve strateji direktörü Mark Keenan, "Çin'de satınalma yöneticileri endeksi verisinin beklenenin altında çıkmasının bugün emtia piyasasının geneli üzerinde olumsuz etkisi oldu," dedi ve "Fed'den, ekonomi iyileşirse, varlık alımlarının azaltılabileceğine ilişkin yorumlar doları yükseltti ve bu da emtiada genel zayıflığa katkıda bulundu" şeklinde görüş bildirdi.