Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Moody's'in ardından Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR da Türkiye'nin kredi notunu artırdı.

Finansal sistemde kaydadeğer bir kırılganlık olmadığını söyleyen FCR, Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe birden artırarak BB'den BBB-'ye yükseltti.

Not artışı haberi esnasında Bloomberg HT.com Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran'a canlı yayında röportaj veren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan JCR'ın Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe yükseltmesinin Japon yatırımcıların Türkiye'ye yatırımı açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency'nin (JCR) Türkiye'nin kredi notunu artırmasına ilişkin, bugün yapılan not artışının, Türkiye'nin başta Japonya olmak üzere pek çok piyasaya erişimini kolaylaştıracağını ve Türkiye'ye olan yatırımcı ilgisini artıracağını bildirdi.  

Babacan, yaptığı yazılı açıklamada, JCR'nin, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu iki basamak artırarak "BBB-"ye yükselttiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin kredi notunun, Fitch ve Moody's'in ardından JCR tarafından da "yatırım" seviyesine yükseltildiğini ifade eden Babacan, bugün yapılan not artışının, Türkiye'nin başta Japonya olmak üzere pek çok piyasaya erişimini kolaylaştıracağını ve Türkiye'ye olan yatırımcı ilgisini artıracağını vurguladı.

Babacan, son dönemde yapılan not artışlarının, basiretli ve tutarlı ekonomi politikalarının kararlılıkla uygulanmasının bir sonucu olduğuna dikkati çekerek, "Gerçekleştirdiğimiz yapısal reformlar, kamu maliyesi ve para politikasındaki güçlü duruşumuz, zamanlıca uyguladığımız makro ihtiyati tedbirler küresel krizi başarıyla yönetmemizi sağlamıştır. Üç uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun birden ülkemize 'yatırım' seviyesinde kredi notu vermesi büyüme ve istihdam konusundaki performansımızın, ulaştığımız çok daha güçlü ve dengeli ekonomik yapının dünyada ne kadar geniş bir takdir kazandığını göstermektedir' ifadelerini kullandı.

JCR Euroasia Başkanı Orhan Ökmen, Bloomberg HT Araştırma Müdürü Gökhan Şen'e yaptığı değerlendirmede, son bir yılda Türkiye'de yapısal iyileşmeler olduğunu ve hem ekonomik hem de siyasal faktörlerin buna destek sağladığını belirterek, uluslararası koşulların da Türkiye'nin kırılganlığını azalttığını belirtti.

Ökmen, ekonomik büyüme potansiyelinin de yüksek olmasından dolayı Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltiğini belirtti ve not artışlarının güvene dayalı politikaların sonucu olduğuna dikkat çekti.

Ökmen, "Tasarrufların yetersizliği alanında somut adımlar atıldı. BES'e destek getirildi. Doğrudan yatırımlar arttı. Eenrji bağımlılığını azaltacak adımlar atıldı. Türkiye'nin finansal sistemi dış şoklara dayanıklı. bankaların durumu sürdürülebilir büyümeyi destekler konumda. Türkiye'nin Jeopolitik önemi de güçlendi. İç barıştaki iyileşme demokratik standartları da yükseltecek" dedi.