Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) İcra Kurulu Toplantısı'nda ırkçı davranış sergileyen futbolcu veya takım yetkililerine asgari 10 maç men cezası vermeyi öngören disiplin yönetmeliği onaylandı.

UEFA'nın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, yarın Londra'da düzenlenecek 37. UEFA Olağan Kongresi öncesi toplanan UEFA İcra Kurulu, ırkçı olayların önüne geçmek için daha ağır cezaların verilmesini öngören yeni "disiplin yönetmeliği"ni açıkladı.

UEFA'nın "sıfır tolerans" politikasıyla orantılı olarak 1 Haziran tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre, ırkçı davranış sergileyen futbolcu veya takım yetkililerine, asgari 10 maç men, taraftarı ırkçı davranış sergileyen kulüplere ise ilk seferde kısmi saha kapama, sonraki olayda saha kapatma ve 50 bin avro para cezası verilecek.

-Hakeme hakaret

Yeni yönetmeliğe göre, hakeme hakaret etmenin cezası 2 maçtan 3 maça çıkarken, hakeme saldırmanın bedeli daha da ağır olacak. Önceden asgari 10 maç men cezası verilen hakeme saldırma, asgari 15 maçla cezalandırılacak.

Ulusal federasyonların, futbolun özüne zarar veren şike, yolsuzluk ve doping suçları karşısında ceza verme konusunda yetersiz kalması veya uygun olmayan bir ceza vermesi durumunda UEFA disiplin organlarının yetkiyi ele almasına izin vermesi de kararlaştırıldı.

-2015 Şampiyonlar Ligi finali Berlin'de

Kurul, 2015 yılındaki UEFA kulüp şampiyonalarının final maçlarının hangi statlarda oynanacağını da karara bağladı.

Buna göre, 2015 Şampiyonlar Ligi finali Almanya'daki Berlin Olimpiyat Stadyumu'nda, Avrupa Ligi finali ise Polonya'daki Varşova Ulusal Stadı'nda düzenlenecek.

Toplantıda ayrıca dopingle mücadele adına başlatılan yeni proje kapsamında 2008'den bu yana UEFA organizasyonlarında yarışan 900'e yakın futbolcunun, steroit profilinin inceleneceği de açıklandı. Proje sayesinde geçmiş doping kontrollerindeki verilerden de yararlanılarak, Avrupa'daki steroit kullanımının yaygınlığının saptanması amaçlanıyor. Araştırma yapılan sporcuların herhangi bir doping cezasına maruz kalmayacağı da bildirildi.

Bir sonraki icra kurulu toplantısının, 19-20 Eylül tarihlerinde Hırvatistan'ın Dubrovnik kentinde yapılması kararlaştırıldı.