Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:25'de güncellendi)

10 yıllık ABD tahvil faizleri, Fed'in parasal genişlemeyi geri çekmesini sağlayacak kadar ekonominin güçlenip güçlenmediğinin yatırımcılar tarafından tartışılmasıyla iki ayın en yüksek derecesine ulaştı.

ABD tahvilleri, Çin imalatındaki daralma nedeniyle küresel ekonomideki toparlanmanın traderlar tarafından kırılgan olarak olarak görülmesiyle erken saatlerde yükseldi. Bugünkü verilere göre geçen haftada ABD'deki işsizlik başvurularının beklentilerden daha fazla düştüğü görüldü. Tahviller dün, Fed Başkanı Bernanke'nin, istikrarlı büyüme işaretleri görüldüğü takdirde merkez bankasının ilerleyen toplantılarda tahvil alım hızını azaltabileceğini söylemesinin ardından sert bir düşüş yaşamıştı.

New York'ta bulunan Bank of Nova Scotia faiz oranı stratejisti Guy Haselmann, "Fed piyasaya biraz daha belirsizlik aşıladı. Bu biraz Fed'in zamanlamasıyla ilgili beklentileri yeniden ayarlamayla alakalı. Ayarlama süreci, Fed'in azaltmaya gidebilecek durumda olacağı zamanı kısaltmak anlamına geliyor" yorumunu yaptı.

10 yıllık ABD tahvil faizleri büyük bir değişiklik yaşamadı ve New York saati ile 13:03'te yüzde 2.04 oldu. Mayıs 2023 vadeli 1.75'lik tahvilin fiyatı 1/32'den az, yani 1,000 dolar nominal değerde 31 sent, artarak 97 12/32 oldu. Faiz erken saatlerde yüzde 2.07'ye yükselerek 14 Mart'tan bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü.

RBC Capital Markets kıdemli ekonomisti Jacob Oubina, 10 yıllık tahvil faizleri hakkında konuşarak, "Kritik seviyelerde işlem yapıyoruz, yüzde 2'nin önemli bir psikolojik seviye olduğu kanıtlanmış durumda" dedi.

(21:25'de güncellendi)