Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de yeni konut satışları Nisan ayında beklenenden daha fazla yükselerek piyasaya daha fazla alıcının girdiği sinyallerini verdi.

Satışlar yüzde 2.3 tırmanışın ardından 3 ayın zirvesi olan 454,000'e yükselerek Mart ayındaki yıllık 444,000'lik seviyenin üzerine tırmandı. Bloomberg anketine katlan 76 ekonomistin tahmin medyanı 425,000 olarak gerçekleşti.

Gelişme göstermeye devam eden konut sektöründe yeni ve ikinci el konutlara olan talep artmaya devam ediyor. PulteGroup Inc. gibi inşaat firmaları ve Lowe's Cos. gibi ev dekorasyon şirketleri ise düşük mortgage oranları, yükselen konut fiyatları ve hanehalkı oluşumundaki artıştan faydalanan şirketler olarak göze çarpıyor.

New York'ta bulunan High Frequency Economics şef ABD ekonomisti Jim O'Sullivan, "Büyüme konusunda konut sektörü ekonominin şu an en güçlü bölümü. İstihdam toparlanmaya devam ettikçe hanehalkı oluşumu da artacaktır. Şu an her iki trend de pozitif görünüyor" ifadelerini kullandı.

Ekonomistlerin tahminleri 406,000 ile 440,000 arasında değişiklik gösterdi.

Medyan satış fiyatı ise Nisan ayında bir önceki yıla göre yüzde 14.9 yükseldi ve rekor seviye olan 271,600 dolara tırmandı. Bu artış, satış fiyatları 400,000 dolar veya daha fazla olan konutların satışlarındaki yükselişi yansıttı.