Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD hisseleri kayıplarını azalttı

ABD hisseleri, Hewlett-Packard Co. rallisi ve konut satışlarındaki artış ile Çin imalat verilerindeki daralma ve yatırımcıların Fed'in teşvik yorumlarını fiyatlamasını dengeleyerek kayıplarını azalttı.

S&P 500 yüzde 0.3 düşerek New York saati ile 12:05'te 1,650.29 puan oldu. Gösterge endeksi erken saatlerde yüzde 1.2'ye varan bir düşüş yaşamıştı. Dow Jones Endeksi 1.74 puan, yani yüzde 0.1'den az oranda, artarak 15,308.91 puana yükseldi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 19 üzerinde seyretti.

-Avrupa hisseleri "sert" düşüşle kapandı

Avrupa hisse senetleri, Fed'in, ABD ekonomisi toparlanırsa, parasal genişlemeyi yavaşlatabileceği endişeleri ve Çin'de imalat sanayinin daraldığını gösteren veri ile birlikte, 10 ayın en hızlı düşüşünü yaşadı.
Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2 düşerek, Londra saati ile 16:30'da 304.42 puana indi. Endeksteki 600 şirketin 568'inin hisseleri değer kaybetti. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi dün, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin dün Kongre'de yaptığı konuşmanın başlarında, teşviklerden erken çıkmanın ekonomik toparlanmayı tehlikeye sokacağını kaydetmesinin ardından Haziran2008'den bu yana en yüksek seviyesine yükselmişti.

-Altın Çin ile yükseldi

Altın, Çin'de imalat sanayinin yedi ayda ilk kez beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından "güvenli liman" talebinin artması ve hisse senetlerindeki düşüş ile birlikte değer kazandı ve iki günlük düşüşünü tersine çevirdi.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.3 yükselerek, New York saati ile 10:24'te, ons başına 1,384.90 dolara çıktı.

-Fed/Bullard: QE'ye bu hızda devam etmek lazım

Fed St. Louis Başkanı James Bullard, düşen enflasyonun bir endişe kaynağı olmaya devam ettiği sürece şu anki hızda tahvil alımına devam etmeyi desteklediğini dile getirdi.

Bugün Londra'da yaptığı bir konuşmada Bullard, "Benim kendi beklentim hedefe şu an biraz daha yakın olduğumuzdur, o yüzden enflasyonun bir süredir düşük olması ve düşük trendle devam etmesinden dolayı biraz endişeliyim" diyerek, "Tahvil alımlarını azaltmadan önce verilerden bunun bir dönüş gerçekleştireceği ve hedefimize doğru ilerleyeceğini görmek isterim" ifadelerini kullandı.

-ABD yeni konut satışları yükseldi

ABD'de yeni konut satışları Nisan ayında beklenenden daha fazla yükselerek piyasaya daha fazla alıcının girdiği sinyallerini verdi.

Satışlar yüzde 2.3 tırmanışın ardından 3 ayın zirvesi olan 454,000'e yükselerek Mart ayındaki yıllık 444,000'lik seviyenin üzerine tırmandı. Bloomberg anketine katlan 76 ekonomistin tahmin medyanı 425,000 olarak gerçekleşti.

-ABD işsizlik başvuruları beklenenden fazla düştü

ABD'de geçtiğimiz hafta beklenenden daha az işsizlik başvurusu gerçekleşirken, işgücü piyasasının son zamanlardaki kazançlarını tutuyor olabileceği sinyalini verdi.

Başvurular 18 Mayıs'ta sona eren hafta itibariyle 23,000 düşerek 340,000'e geriledi. Bloomberg anketine katılan 50 ekonomistin tahmin medyanı ise 345,000'e bir düşüş olacağı şeklindeydi.