Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Londra'da konuşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, hükümet tahvili alma vaadinin, faiz indirimlerinin, Euro Bölgesi ekonomisinin en çok ihtiyacı olan bölgelerine ulaşıldığından emin olunmasına sağladığını söyledi

Önlemlerin, ekonomiyi yükselen borçlanma maliyetleriyle temerrüt eşiğine getiren panik içindeki piyasalara soluklanma alanı tanıdığını belirten Draghi, bugün finansal şartlarda somut ilerleme sinyalleri görüldüğünü, ülkeler ve kurumsal tahvil piyasalarındaki faiz farklarının ciddi oranda azaldığını dile getirdi.

Draghi'nin geçtiğimiz yıl ekonomik reformları kabul etmesi karşılığında ülkelerin tahvillerini alabileceklerini açıklamasından bu yana Euro Bölgesi finansal piyasalarındaki şartlar ilerleme kaydetti. Doğrudan Parasal İşlemler (OMT) olarak adlandırılan program bu zamana kadar kullanılmamış olsa da, Yunanistan ve İspanya gibi sorunlu ülkelerin tahvil faizleri Euro dönemi rekorlarından gevşedi ve bankaların AMB fonlamasına bağımlılıkları azaldı. Bu durum, bölgenin finansal sisteminde güvenin yerine gelmeye başlıyor olabileceğine işaret etti.

AMB'nin bankaların fonlama tarafındaki ayrışmanın büyük oranda azaldığına tanık olduğunu dile getiren Draghi, şirketlere ve hanehalkına verilen krediler anemik seviyelerde olsa da, kredi tarafında da ilerlemelerin belirmeye başladığını söyledi.

AMB Başkanı ayrıca hem İrlanda, Portekiz ve İspanya'nın ekonomik performanslarında çok önemli adımlar attığını, hem de İngiltere ekonomisinde ilerleme görüldüğünü ifade etti.