Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:16'da güncellendi)

Altın New York'ta, Fed'in rekor büyüklükteki teşvikleri sürdüreceği beklentisinin, sarı metalin cazibesini azaltmasıyla beraber son 4 günün 3. düşüşünü yaşıyor.

Bugün açıklanan verilere göre ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri Nisan ayında yüzde 3.3 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 1.5 yükseliş olarak gerçekleşti. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, 22 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, faizlerin artırılması ya da tahvil alımlarının erken sonlandırılmasının ekonomik toparlanmayı tehlikeye sokabileceğini söyledi. Altın, hisse senetlerinin ralli yapması ve Fed'in teşvikleri azaltabileceği endişesi ile bazı yatırımcıların altının değer koruma özelliğine olan inancını yitirmesi ile birlikte, geçen ay ayı piyasasına girdi ve bu yıl yüzde 17 değer kaybetti.

Chicago'da bulunan Integrated Brokerage Services LLC baş dealerı Frank McGhee, "Bugünün verileri iyi çıktı ve Fed'e teşvikleri sonlandırması için bir sebep verdi. Altın baskı altında kalmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 düşerek, New York saati ile 10:46'da, ons başına 1,386.60 dolara geldi. Fiyatlar Mayıs ayında şu ana kadar yüzde 5.8 aşağıdan seyrederken üst üste 2. aylık düşüşe doğru ilerliyor.

Altın 12 yıl üst üste kazanç sağladıktan sonra, bu yıl Nisan ayında ayı piyasasına girdi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 3.8 ton düşerek 2,164.8 ton ile Temmuz 2011'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Varlıklar bu yıl yüzde 18 azaldı.

Temmuz vadeli gümüş New York'ta yüzde 0.1 değer kaybederek ons başına 22.48 dolardan işlem gördü.

(20:16'da güncellendi)