Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın merkez bankasının yeterli parasal genişleme uyguladığını söylemesinin ardından dün Mart 2011'den bu yana en sert düşüşünü kaydeden Tokyo Borsası'ndaki kayıplar arttı. Topix Endeksi 22 Mayıs'taki zirvesinden yaklaşık yüzde 10 gevşedi.

Topix Endeksi erken saatlerde yüzde 3.3'ü bulan kazançlarını silerek yüzde 3.3 düştü. Endeks dün yüzde 6.9 kayıpla Mart 2011'deki deprem ve tsunamiden bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Nikke 225 Endeksi dün tüm üyelerinin değer kaybetmesinin ardından bugün sabah saatlerinde kaydettiği yüzde 3.6 oranındaki yükselişi tersine çevirerek bir noktada yüzde 3.5 geriledi.

Yatırımcıların korktuğunu belirten Kim Eng Securities'in satış direktörü Andrew Sullivan, Kuroda'nın bugün yalnızca bu hafta daha önce de söylediği şeyleri tekrarladığını, yatırımcıların da bu nedenle BOJ'un daha uzun vadeli bir planının olmadığından endişelendiğini söyledi ve "Bu da toparlanmaya dair büyük tonlu ekonomik yorumların yalnızca laftan ibaret olabileceği anlamına gelebilir" dedi.

Tokyo'da basın konferansında konuşan Kuroda, deflasyonu sonlandırma çabalarının devam edeceğinin altını çizerek, BOJ'un hisseler ve para birimi için bir hedef seviyesinin olmadığını söyledi. Kuroda ayrıca tahvil piyasasının istikrarlı bir şekilde ilerleme kaydetmesini ve tahvil piyasasındaki volatiliteyi olabildiğince önlemek istediğini dile getirdi. Japonya'nın hükümet tahvillerinin getirisi dün 1 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Japon hisselerinin dün 2011'deki depremden bu yana kaydettiği en sert düşüş, piyasa değerinden 314 milyar dolar silerek, Topix Endeksi'ni 5 yılın zirvesine taşıyan boğaları sarstı.

Düşüş endeksin 2013'teki kazançlarını yüzde 48'den yüzde 36'ya indirse de, Topix Endeksi'ndeki kazançlar hâlen Standard&Poor's 500 Endeksi'nin iki katı.