Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:34'te güncellendi)

Avrupa hisseleri, yatırımcıların Fed tarafından teşvik önlemlerinin ne zaman sonlandırılacağının sorgulanması ve Çin'de imalatın beklenmedik şekilde düşüş göstermesinin ardından 1 aydan uzun bir sürenin ilk haftalık kaybını yaşadı.

İngiliz otobüs ve demiryolu firması FirstGroup Plc yüzde 43 değer kaybetti. Yazılım şirketi SAP AG yönetim yapısını değiştirmesinin ardından 21 ayın en sert düşüşünü kaydetti. Kamulaştırılan İspanyol bankası Bankia SA yüzde 85 geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi bu hafta yüzde 1.7 kaybın ardından 303.35 puandan kapandı. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, Fed'in, ABD ekonomisi düzelirse, varlık alımlarını azaltabileceğini işaret etmesi ile birlikte, son beş haftada ilk kez haftalık düşüş yaşadı.

Madrid'de bulunan Abante Asesores Gestion portföy yöneticisi Alberto Espelosin, "Bernanke'nin sözleri insanların endişelenmesine neden oldu. Hepimiz Fed'in bir noktada varlık alım seviyesini düşüreceğini biliyoruz. Bu haftaki mantıklı bir piyasa reaksiyonuydu" yorumunu yaptı.

ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri Nisan ayında, Mart ayında son yedi ayın en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından yüzde 3.3 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 1.5 artması bekleniyordu.

Almanya'da is dünyası güven endeksi son üç ayda ilk kez artış gösterdi. Ifo enstitüsünün, 7,000 üst düzey yöneticiye dayandırdığı iş dünyası güven endeksi, Nisan ayındaki seviyesi olan 104.4'ten Mayıs ayında 105.7'ye çıktı. Bloomberg'in anketine göre, bu verinin değişmeyerek 104.4'te kalması bekleniyordu.

(20:34'te güncellendi)