Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güveni Mayıs ayında arttı ve böylelikle, son üç ayda ilk kez artış göstermiş oldu. Bu veri, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde büyümenin hız kazanmakta olduğuna ilişkin işaretlere katkıda bulundu.

Ifo Enstitüsü'nün, 7,000 üst düzey yöneticiye dayandırdığı, iş dünyası beklenti endeksi, Nisan ayındaki seviyesi olan 104.4'ten Mayıs ayında 105.7'ye yükseldi. Bu, Şubat ayından bu yana ilk yükselişi işaret ediyor. Bloomberg'in anketine katılan 44 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, değişmeyerek 104.4 seviyesinde kalması bekleniyordu.

Avrupa'nın en büyüğü olan Alman ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0.7 daraldıktan sonra, bu yılın ilk çeyreğinde, normalden uzun süren ve normalin üstünde soğuk geçen kış döneminin inşaat sektörünü ve yatırımları olumsuz etkilemesi ile birlikte, yalnızca yüzde 0.1 büyüyebildi. Bundesbank, bu hafta yaptığı açıklamada,  Avrupa'nın borç krizine ilişkin riskler sürerken, ekonominin içinde bulunduğumuz çeyrekte hız kazanacağını kaydetti. Fabrika siparişleri Mart ayında yükselişini ikinci aya taşırken, ihracat arttı.

Frankfurt'ta Helaba ekonomisti Stefan Muetze, "Geçen yılın sonundaki daralmanın ardından, çok faktör daha hızlı büyümeyi işaret ediyor," dedi ve "Yılın kalan kısmı oldukça güçlü olacak, ancak elbette, Euro Bölgesi'ndeki kriz halen endişe kaynağı" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'nın en büyük ihracat pazarı olan 17 üyeli Euro Bölgesi, bu yılın ilk üç aylık döneminde, yüzde 0.2 daraldı. Böylelikle ard arda altı çeyrektir daralan euro ekonomisi, 14 yıllık tarihinin en uzun süreli resesyonunu yaşıyor.